PRESUDA U RIJECI

UZIMAO MITO Sudac Pešutić osuđen na 4,5 godina zatvora, sutkinja mu oštro obrazložila presudu

Rijeka, 080714.Na Zupanijskom sudu u Rijeci izrecene su presude Robertu Pesuticu i suoptuzenicima za primanje mita i zlouporabu polozaja i ovlasti. Robertu Pesuticu, bivsem sucu Opcinskog suda u Splitu, nepravomocno je izrecena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 4 i pol godine, Ante Unkovic je oslobodjen, Gabrijela Soldo nepravomocno je dobila osam mjeseci zatvora kao i Gordan Bicak.Na fotografiji: Robert Pesutic na izlasku sa suda.Foto: Tea Cimas / CROPIX
 Tea Cimaš / CROPIX

Splitskom sucu Robertu Pešutiću danas je na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od četiri i pol godine. Predsjednica sudskog vijeća Ika Šarić proglasila ga je krivim po svih pet točaka optužnice prema kojima je primao mito i zloporabio svoj položaj i ovlasti.

Njegov kolega Ante Unković oslobođen je. Pešutićeva bliska prijateljica Gabrijela Soldo dobila je osam mjeseci zatvora zbog poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, a ista je kazna za isto kazneno djelo izrečena i poduzetniku, bivšem političaru i nesuđenom predsjedniku Hrvatskog odbojkaškog saveza Gordanu Bičku.

Obrazlažući svoju presudu, sutkinja Ika Šarić utvrdila je da je Pešutić od Nade Karin uzeo 3 tisuće eura mita, obećavši joj da će osigurati povoljnu presudu za njezinog izvanbračnog partnera Roberta Klarića, da je od Vesne Glavan uzeo 600 dolara i 2 tisuće kuna kako bi njenom izvanbračnom partneru Željku Melvanu osigurao povoljnu presudu te da je od Olivera Bašića, zeta Milice Tafre, primio na dar sat marke Jaguar vrijednosti 2970 kuna, kao nagradu za povoljnu presudu.

Također, Šarić je potvrdila da je Pešutić, iako sam nije uzeo novac, zloporabio svoj položaj suca kako bi Renata Hitela, suđenog za iznudu, spasio od izdržavanja kazne, kao i da je sličnu uslugu napravio za Gordana Bička, osuđenog zbog prevare. U gotovo svim kaznenim djelima, kako je pojasnila Ika Šarić, pojavljuje se kao savjetnica Pešutićeva prijateljica Soldo, a njena se osuda odnosi na posredovanje u korist Hitela od kojeg je uzela 10.000 eura, ali ih je, po vlastitom priznaju, zadržala za sebe.

Što se tiče Ante Unkovića, kako je istaknula sutkinja Šarić, kod njega nije dokazano da je od Pešutića primio mito da bi donio oslobađajuću presudu za Klarića, za što ga je teretio USKOK. Protiv Unkovića je, naime, jedini predloženi dokaz bio razgovor s Pešutićem gdje mu ovaj govori „Tebi ću dati ovi dar“, tražeći da nikome to ne spominje, ali s obzirom da su i Pešutić i Unković posvjedočili da se radilo o rođendanskom poklonu Unkovićevom sinu, to nije bilo dovoljno da se potvrde indicije.

Pešutićev pokušaj da svjedokinju Vesnu Glavan diskreditira kao lažljivicu Šarić je odbacila, utvrdivši da je i on u par navrata u svojoj obrani kazao da je u pojedinim situacijama lagao te da nema nikakvog dokaza da i svjedokinja laže. Pešutić i Bičak mirno su saslušali presude, ne iskazujući nikakve emocije iako su djelovali potreseno, a Soldo se po završetku rasplakala.

Pešutić je za cijelo vrijeme obrazlaganja Ike Šarić vodio bilješke.

Sutkinja Šarić prema Pešutiću je bila vrlo oštra, u jednom trenutku kazavši za njega da je „osoba koja se naziva sucem, ne znam kako to drugačije reći“, a posebno mu je zamjerila što je u svojoj obrani pokušao diskreditirati druge suce kojih su se određeni predmeti ticali.

- Pokušali ste reći „ja sam korumpiran, ali i svi drugi su korumpirani“, prebacujući odgovornost na druge suce. Nismo svi isti - rekla mu je Šarić, proglasivši njegovo kazneno djelo „društveno pogibeljnim“, s obzirom da je korupcija gorući problem u Hrvatskoj, a kao otegotnu okolnost uzela mu je to što nije pokazao nikakvo žaljenje ni kajanje.

- Narušili ste ugled ne samo splitskog suda već i hrvatskog pravosuđa uopće, ugrozivši povjerenje građana - kazala mu je Ika Šarić.

Činjenica da su korupciju izabrali kao rješenje za svoje probleme, kao i to da nisu ni u jednom trenutku iskazali žaljenje i kajanje, sutkinji Šarić bila je otegotna okolnost i u slučaju Soldo i Bička, zbog čega im je i izrečena bezuvjetna kazna zatvora. Nakon suđenja, Pešutić je kazao novinarima da je društveno opasno ako sudovi vjeruju ljudima kao što je Vesna Glavan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:10