PROCES PROTIV ROBERTA PEŠUTIĆA

SPLITSKI SUDAC U KORUPCIJSKOJ AFERI Na zadnjem danu suđenja citirao Miroslava Krležu

 Joško Šupić / Cropix

RIJEKA - Nisam kriv ni po jednoj točki optužnice pa tako ni po ovoj, izjasnio se splitski Robert Pešutić pred predsjednicom sudskog vijeća Županijskog suda u Rijeci Ikom Šarić, o izmijenjenoj točki optužnice po kojoj je, zahvaljujući svjedočenju Gabrijele Soldo, optužba da je primio 10.000 eura mita umanjena na zloporabu položaja i ovlasti. Pešutić i dalje tvrdi da nije posredovao kako bi Renatu Hitelu, suđenome za iznudu, kod drugooptuženog splitskog suca Ante Unkovića osigurao povoljniju presudu, a u prilog mu činjenica ide da ga je Unković ipak osudio na godinu i dva mjeseca zatvora.

- Nisam imao dovoljno vremena za pripremu povodom izmijenjene optužnice tako da sam obranu pisao u autobusu za Spliti na trajektu s Brača - rekao je.

- Danas je 7. Srpanj, dan kada je rođen Krleža - utvrdio je, citirajući najpoznatijeg hrvatskog pisca: „Das ist ein Schlamperei“, aludirajući na USKOK-ovu optužnicu.

Nakon Pešutićeve obrane u kojoj se, među ostalim, ponovo obrušio na svjedokinju Vesnu Glavan za koju je nabrojao „11 netočnih tvrdnja“ uslijedile su završne riječi optuženika Pešutića, Unkovića, Gabrijele Soldo i Gordana Bička koji su redom negirali krivnju pa je sutkinja Šarić objavu presude u najvećoj pravosudnoj aferi u novijoj hrvatskoj povijesti zakazala za utorak u 10 sati.

Pešutićev odvjetnik Nediljko Ivančević iznosio je završnu riječ puna dva sata, potpuno analiziravši cjelokupni dokazni postupak i samu optužnicu. Na samom početku istaknuo je da je optužnicu i čitavu istragu vodio Marinu Hrain, osoba koja to nije smjela po Zakonu o USKOK-u jer u vrijeme podnošenja optužnice nije imao potreban zakonom propisan staž za tu funkciju.

- Smatramo da je optužnica podnesena od strane neovlaštenog tužitelja i da je stoga nezakonita - rekao je.

Gordan Bičak, kojeg se tereti da je Pešutića poticao na zloporabu položaja i ovlasti odugovlačenjem donošenja rješenja o služenju zatvorske kazne, kazao je da je to „jedan ridikul od suca“.

- Ako mi je to prijatelj, kao što se tvrdi u optužnici, meni u životu ne treba neprijatelj - kazao je varaždinski poduzetnik, bivši političar i nesuđeni predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza.

S time se usuglasio i Unkovićev odvjetnik Berislav Pavišić koji je dodao da se čitava optužba u odnosu na njegovog branjenika svodi na jednu rečenicu pribavljenu prisluškivanjem telefona koja je potpuno izvučena iz konteksta te forsirana za potrebe same optužnice. Radi se o rečenici „Tebi ću dati ovi dar“ za koju Unković i Pešutić tvrde da se odnosila na rođendanski poklon za njegovog sina.

- Niti jedan drugi dokaz ne tereti mog branjenika, a s druge strane radi se o sucu besprijekorne reputacije s izvanrednim rezultatima - rekao je Pavišić u iznošenje obrane, uz izraženu želju da se Unković čim prije vrati na svoju dužnost koja mu po svim kriterijima pripada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 16:22