HDZ ZABRINUT

Premijerka Kosor ljutita jer je policija dopustila prosvjednicima da se približe njezinu domu

U HDZ-u je situacija takva da se nitko Jadranku Kosor nije usudio pitati je li čula parole prosvjednika
 CROPIX

ZAGREB - Jadranka Kosor ljutita je jer policija nije uspjela spriječiti Facebook prosvjednike da se približe njezinu domu u Šeferovoj ulici te je jučer poručila da se o izborima ne odlučuje na ulici.

Organizirani mimohod

- Kada dođe vrijeme za izbore, mi ćemo položiti račune pred birače - rekla je Kosor.

Premijerka prosvjednike u srijedu navečer nije očekivala jer su dva dana prije zaustavljeni na pristojnoj udaljenosti, kod Dinamova stadiona. Situacija je, kaže naš sugovornik iz vrha HDZ-a, takva da se nitko nije usudio raspitivati kod njezinih najbližih suradnika kako je to izgledalo večer prije i je li čula parole koje su mladi izvikivali pred njezinom kućom.

Osim probijanjem prosvjednika do doma premijerke, u vladajućoj stranci šokirani su činjenicom da broj prosvjednika raste iz dana u dan i što od kaotičnog naguravanja i izvikivanja suludih parola, na koje je lako odgovoriti, prosvjedi prerastaju u organizirani mimohod gradom bez incidenata.

A donedavno se na Predsjedništvu HDZ-a o prosvjedima govorilo s podsmijehom. Vrh HDZ-a bio je uvjeren kako je riječ o šačici galamdžija koje predvodi ekshibicionist željan publiciteta.

Stanje će se smiriti

- Sad odjednom taj Pernar više nije u prvom planu. Iskreno, nismo očekivali da će prosvjedi doživjeti kraj tjedna. A od ponedjeljka broj prosvjednika stalno raste - čudi se izvor iz vladajuće stranke. Sve dok se to bude moglo, nastavlja, Jadranka Kosor će ignorirati zahtjeve za smjenom koje izvikuju sve brojniji prosvjednici.

Još uvijek smatraju da situacija nije bezizlazna i da će se, s vremenom, stanje smiriti. U međuvremenu, vodstvo HDZ-a javne će nastupe svesti na najmanju moguću mjeru, a strategija za izlazak iz ove situacije je, kažu upućeni, već osmišljena.

Bodrenje iz EU

Ako bi oporba nastavila sa sličnim zahtjevima, baš kao i prosvjednicima “Nema završetka pregovora s EU, ako smo na ulici”, slična bi poruka mogla stići i njima.

U HDZ-u, naime, pokušavaju progurati tezu kako je inzistiranje oporbe na obraćanju premijerke u Saboru, svjesno ili nesvjesno, usmjereno protiv završetka hrvatskih pregovora s EU. Jer, kaže jedan hadezeovac, u trenutku kad iz EU stiže bodrenje i savjeti da treba još više raditi, Kosor svoje vrijeme mora trošiti na prosvjede i objašnjavanja s oporbom.

Zamjenik predsjednice HDZ-a i ministar zdravstva Darko Milinović osudio je jučer paljenje stranačkih zastava i zastave Europske Unije tijekom prosvjeda u Zagrebu.

- 907.743 hrvatskih građana na zadnjim je izborima glasalo za HDZ. Nije dobro dirati u osjećaje tih građana. Na neki način, paliti zastavu HDZ-a znači dirati barem u osjećaje više od 230.000 članova HDZ-a - poručio je Milinović.

Maske su pale

Dodao je kako svatko ima pravo izražavati svoje nezadovoljstvo, ali ne i uništavati tuđu imovinu i paliti zastave. Za prosvjede koji se posljednjih tjedana kotrljaju ulicama hrvatskih gradova Milinović je optužio oporbenu koaliciju.

- Maske su pale, vidjeli smo da paljenje zastava podržavaju Damir Kajin i Dragutin Lesar. Napokon se vidjelo da oporbena koalicija stoji iza tih prosvjeda - ocijenio je Milinović.

Šef SDP-a Zoran Milanović rekao je kako ih paljenje njihove zastave nije zabrinulo: Zastava je zapaljena, to je običan prekršaj i ne zabrinjava nas puno. Kada opravdani prosvjedi nemaju vodstvo, i nemaju jasno artikulirane ciljeve, onda se svašta događa - rekao je Milanović.

Na upit zamjera li policiji što nije osiguravala SDP-a kao što je čuvala HDZ, Milanović kaže: - Branili su ono što su mislili da moraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:02