LIPANJ, MJESEC ODLUKE

Velika čistka u HDZ-u: Kosor će maknuti Šeksa

Premijerka želi učvrstiti svoj položaj u stranci prije parlamentarnih izbora
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Jadranka Kosor ipak je odlučila provesti unutarstranačke izbore u HDZ-u prije parlamentarnih, i tu je svoju odluku podijelila samo s nekoliko najbližih suradnika - potvrdio je izvor iz vrha vladajuće stranke. Izbori u HDZ-u trebali bi se, kako doznajemo, održati u lipnju, a njima Kosor želi učvrstiti svoju poziciju u stranci prije parlamentarnih izbora.

Slaba podrška

Kosor je posljednjih mjeseci o unutarstranačkim izborima nekoliko puta mijenjala stav: u proljeće prošle godine iz njezina je tabora došla informacija da predsjednica HDZ-a želi na izbore.

Bilo je to u vrijeme kada je kao premijerka uživala solidnu potporu javnosti, ali krajem godine od toga je, suočivši se sa slabom podrškom unutar stranke, odustala. Danas je Kosor opet u fazi učvršćivanja kontrole u stranci.

Stranački kuloari

Logika je prilično jasna: ako ih sazove do kraja ožujka, unutarstranački izbori, odnosno izborni sabor stranke može se održati krajem lipnja ili početkom srpnja. U to vrijeme, točnije oko 20. lipnja, vladajući očekuju završetak pregovora s EU i na krilima toga Kosor bi mogla dobiti koji glas više. Usto, njezini pristaše smatraju kako će, tako blizu parlamentarnih izbora, rijetki hadezeovci biti spremni oponirati stranačkoj šefici i na taj način u javnosti prikazati HDZ kao podijeljenu i razjedinjenu stranku.

- U HDZ-u se već oko mjesec dana kalkulira s mogućnošću unutarstranačkih izbora. A njih podržavaju svi oni koji žele učvrstiti svoju poziciju u stranci - potvrdio nam je izvor blizak premijerki. Isti izvor navodi i da je za održavanje izbornog sabora glavni uvjet da se ne oduzima dragocjeno vrijeme potrebno za završetak pregovora s EU. Međutim, to je samo jedna teorija.

U stranačkim kuloarima kao najozbiljniji oponent Jadranki Kosor spominje se Vladimir Šeks, odnosno onaj kandidat kojega jedan od najmoćnijih hadezeovaca podrži. Njegova je ogromna prednost široka stranačka baza i daleko veći broj pristaša na terenu od onoga što može očekivati Jadranka Kosor. S druge strane premijerka će pokušati politički eliminirati Šeksa, a hrabrost za taj potez crpi iz sve većeg broja visokopozicioniranih članova HDZ-a koji smatraju da je Šeksovo vrijeme prošlo te da on stranci danas donosi više ptee nego koristi.

Prevagu na terenu Kosor, pak, može anulirati kroz izbor i broj delegata stranačkih organizacija mladeži, žena i osnivača koje ima pod kontrolom. Primjerice, Mladež HDZ-a je, preko Martine Banić, pod apsolutnom kontrolom Jadranke Kosor.

Prevaga na terenu

Ako se Kosor uspije izboriti da broj delagata Mladeži bude 30 posto, koliki je njihov udio u stranačkom članstvu, Kosor će imati više od polovice potrebnih glasova. Međutim, odluku o načinu određivanja i broju izaslanika donosi Predsjedništvo stranke. Kako se može čuti, Kosor je uvjerena da u tom stranačkom tijelu ima većinu od 13 glasova. No, oni koji joj nisu pretjerano skloni kažu da sa stopostotnom sigurnošću Kosor može računati na sedam ili najviše osam ruku, a da će se ostali prikloniti onoj strani koja bude imala više izgleda za prevlast. A sedam ruku za preuzimanje uzdi nije dovoljno.

Drugi scenarij

Osim toga, dio hadezeovaca na spomen unutarstranačkih izbora samo odmahuje rukom, tvrdeći da je riječ o spinu koji stranačka šefica pušta ne bi li u prilično konfuzne stranačke redove uvela malo discipline i kako bi ojačala autoritet. Umjesto toga nude scenarij po kojem bi Jadranka Kosor s unutarstranačkim izborima čekala do iza parlamentarnih.

Ali u tom slučaju pokušala bi na Predsjedništvu progurati izborne liste na kojima su isključivo njoj lojalni ljudi. Tako bi, i ako izgubi parlamentarne izbore, što već mjesecima sugeriraju ankete popularnosti, Kosor mogla zadržati moć u stranci preko saborskih zastupnika.

Podijeljeni oko taktike prema prosvjedima

Zadnjih nekoliko dana u HDZ-u se intenzivno raspravlja kako se postaviti i što napraviti vezano za aktualne prosvjede. Kako smo doznali, dio HDZ-ovaca prigovara premijerki što nije zauzela energičniji stav jer smatraju da za to ima argumente.

- Predsjednica je napravila dobar posao oko pregovora s EU, borbe protiv korupcije i otvaranju Hrvatske za velike investicije, i to su dovoljni argumenti da zauzme odrješitiji stav prema prosvjednicima koji traže njenu smjenu - smatra izvor iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:34