KOSOR PRONAŠLA ZAMJENE ZA POLANČECA

Popijač novi ministar, Milinović drugi čovjek u Vladi

Popijačev izbor podržava poslovna zajednica iz koje su proteklih mjeseci stizale glasne kritike članovima Vlade
Zagreb, 211009.Celnici Hrvatske udruge poslodavaca odrzali su press konferenciju pod nazivom: 5 do 12 godinu dana poslije.Pod nazivom 5 do 12 HUP je prije godinu dana Vladi predlozio konkretne mjere za ublazavanje posljedica krize i pripremanje cijelog sustava za nadolazecu krizu.Danas su objavili inventuru predlozenih mjera, ali i aktualne prijedloge prilagodjene novim okolnostima, a u cilju osiguranja opstanka hrvatskog gospodarstva, zadrzavanja odrzive razine zaposlenosti i povecanja konkurentnosti.Na slici: predsjednik HUP-a Djuro Popijac.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markičević / CROPIX

ZAGREB - Na mjesto potpredsjednika Vlade vjerojatno će ipak doći Darko Milinović, a ne aktualni ministar financija Ivan Šuker, kako se dugo šuškalo na Markovu trgu. Time će Polančecovo potpredsjedničko mjesto za gospodarstvo nestati, dok će u njegov kabinet u Ministarstvu gospodarstva najvjerojatnije doći Đuro Popijač, aktualni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

U vrhu HDZ-a inzistirali su na tome da jedno potpredsjedničko mjesto u Vladi dobije dužnosnik HDZ-a s obzirom da su preostala tri potpredsjednika iz drugih stranaka, HSLS-a, HSS-a i SDSS-a. S obzirom da je Darko Milinović njezin zamjenik u stranci logično je, kažu izvori iz HDZ-a, da on treba biti u vrhu Vlade.

Popijačev izbor za ministra gospodarstva prije svega podržava hrvatska poslovna zajednica, a odgovara i premijerki Jadranki Kosor jer će teret gospodarskih problema podijeliti s poslodavcima, koji su proteklih mjeseci glasno kritizirali Vladu i upozoravali da pravi problemi tek dolaze.

Bude li izabran, značit će da je premijerka Jadranka Kosor spremna poslušati sugestije poslodavaca koji upozoravaju da ministar gospodarstva ne može ništa učiniti bez političke potpore i vladajućih i oporbe te bez nužne samostalnosti u radu.

Đuro Popijač diplomirani je inženjer elektrotehnike i magistar ekonomskih znanosti, čovjek koji je najveći dio svog radnog vijeka proveo u najvažnijoj financijskoj instituciji.

U vrijeme Jugoslavije bio je to SDK, 1993. godine transformiran u Zavod za platni promet, a 2002. u Finu - Financijsku agenciju. Popijač se brzo penjao po hijerarhijskoj ljestvici i gotovo je cijeloga života na direktorskim pozicijama. Sa mjesta prvog čovjeka Fine otišao je 2004. godine, kad je HDZ opet osvojio vlast. Bilo je to upravo nakon što je Fina iskazala najveću dobit u svojoj povijesti, od oko 140 milijuna kuna.

Popijač je u svom životu radio sve važne reforme nove hrvatske države: financijsko osamostaljenje Hrvatske, reformu platnog prometa, mirovinsku reformu, a nakon konačnog oslobođenja zemlje uvodio je kunu u Podunavlje, pa je 6 mjeseci proveo u Vukovaru.

Đuro Popijač je čovjek akcije. Bude li izabran za ministra gospodarstva, sigurno neće pristati na ulogu 'vatrogasca i amortizera', kako je svoj posao opisao donedavni ministar Polančec. Jasno je da je privatizacija brodogradnje i rješenje problema u željezarama bitno, ali Popijač, kao niti HUP-ovci, koji se zalažu za njegovo imenovanje, ne smatra da se treba baviti samo tim problemima.

Naprotiv, još je cijeli niz sektora u Hrvatskoj koji propadaju pod teretom ekonomske krize, poput građevinske, tekstilne, drvne i drugih industrija, koje će ove godine izgubiti više od 60 tisuća radnih mjesta. Popijač je čovjek koji će se, kao ministar gospodarstva, sigurno posvetiti traženju načina da se i drugi sektori spase od propadanja.

Ministarsko mjesto Đuro Popijač neće preuzeti zato što mu je to čast, nego zato što je to ozbiljan i težak posao. Ne uspije li u tom poslu iz bilo kojeg razloga, uvijek se ima kamo vratiti.

Možda to više ne bude čak niti HUP, nego se posveti svojoj velikoj strasti - poljoprivredi. Na obiteljskoj zemlji Popijač obrađuje vinograd i voćnjake te otkriva kako je teško proizvesti dobar sok od jabuke i ispeći dobru rakiju od kruški viljamovki. Njegova supruga ima malu proizvodnu tvrtku pa kod kuće Đuro već godinama sluša o svim problemima u gospodarstvu, posebno o problemima malih poduzetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:56