PROMJENE U VLADI

Škegrin uvjet: Želim odriješene ruke kao u doba Franje Tuđmana

'Nije važno tko pripada kome, je li lijep ili manje lijep. Odluka će biti samo moja, svoj prijedlog dat ću do kraja tjedna', kaže Kosor
Zagreb, 161008.Redovita sjednica Vlade.Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i Darko Milinovic.Foto: Goran Mehkek / Cropix
 Goran Mehkek / CROPIX

OPATIJA - Novi potpredsjednici Vlade trebali bi biti Borislav Škegro i Darko Milinović, a novi ministar gospodarstva Đuro Popijač. To je informacija o kojoj se danas najviše razgovaralo na margini skupa ekonomista u Opatiji, a ukoliko se potvrdi kao točna, to će s pravom biti i najzanimljivija vijest iz Opatije jer će donijeti velike promjene u Vladinoj ekonomskoj politici.

Ne žele brodogradnju

Krugovi bliski premijerki tvrde kako se o spomenutim imenovanjima još pregovara, prije svega sa Škegrom i Popijačem, a konačnu odluku Kosor bi trebala donijeti do kraja tjedna.

Upućeni kažu kako Borislav Škegro, kao uvjet za prihvaćanje dužnosti, traži velike ovlasti u vođenju Vladine ekonomske politike, kao i pravo na izbor kadrova s kojima će surađivati.

Drugim riječima, traži odriješene ruke kako mu koalicijske i stranačke prepirke ne bi ograničavale posao.

Škegro je navikao na taj način raditi u Tuđmanovoj vladi 90-ih, kada je u vođenju gospodarske politike bio autonoman čak i u odnosu na tadašnjeg premijera Zlatka Matešu.

S druge strane, poslodavci su spremni preuzeti odgovornost za resor gospodarsva i “delegirati” Popijača u Vladu, ali doznajemo kako bi željeli da se iz resora maknu najveći problemi poput brodogradnje i željezara.

Za razliku od Škegre, Popijač je danas bio na skupu ekonomista, ali je izbjegavao bilo kakve komentare.

- O tome ne odlučujem ja, to će odlučiti premijerka - ponavljao je Popijač, kojemu su neki sudionici opatijskog skupa već danas diskretno čestitali zbog avansiranja.

Dileme i razmišljanja

Prema nekim informacijma, Jadranka Kosor je do zadnjeg časa lomila odluku i zbog primjedbi iz vlastite stranke. Dio HDZ-ovaca, potvrđeno nam je, nije sklon povratku Borislava Škegre u Vladu jer drže kako on simbolizira HDZ-ovu vlast iz 90-ih. Navodno je takvom rješenju nesklon i ministar financija Ivan Šuker koji bi, ulaskom Škegre u Vladu, vjerojatno izgubio na moći i utjecaju.

- Zašto premijerka ne pokuša reaktivirati mlađe kadrove poput Ante Žigmana i Martine Dalić, koji imaju iskustva u državnoj upravi i s EU - komentirao nam je jedan HDZ-ov dužnosnik.

O imenima novih članova Vlade Jadranka Kosor nije željela reći ništa više od toga da će odluku donijeti do kraja ovoga tjedna. Potvrdila je, međutim, da još mora razriješiti “neka razmišljanja i različite dileme”. A da očito ima pritisaka i političkih neslaganja oko imena novih članova Vlade, potvrđuje i sljedeća izjava premijerke.

Problemi i rješenja

- Nije važno tko pripada kome, je li lijep ili manje lijep, je li na ovoj ili onoj strani. Ministar gospodarstva mora biti netko tko može rješavati krupne gospodarske probleme - rekla je Kosor.

Ponovila je da će odluka biti samo njezina.

- O tome odlučujem ja, a ne Vlada. Premijer predlaže. Svoj prijedlog ću dati do kraja tjedna i uputiti ga Saboru - rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:14