NE PRIZNAJU VLAST

Oba HDZ-a BiH zovu na pobunu protiv nove ‘protuustavne’ vlade

Federacija Bosne i Hercegovine je pred političkim raskolom. Predsjedništvo HDZ-a podržalo je inicijativu za uspostavom svojevrsne paralelne vlade

ZAGREB - Predsjedništvo HDZ-a BiH jučer je pozvalo Hrvate u Bosni i Hercegovini na neposluh i apeliralo na Bošnjake da se ograde od SDP-a i njihovog koncepta rušenja ustavnog poretka BiH. S odvojenih sjednica održanih jučer u Mostaru, oba HDZ-a, HDZ BiH i HDZ 1990, pozvala su na sazivanje Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Doba Jelavića

Hrvatski narodni Sabor, koji bi činili svi izabrani predstavnici Hrvata na svim razinama, osnovao je HDZ još 2001. u vrijeme Ante Jelavića, kad su se pobunili zbog toga jer je i tada SDP BiH uz pomoć međunarodne zajednice formirao vlast bez HDZ-a. Hrvati su tada većinom napustili institucije u Sarajevu, HVO je napustio zajedničku vojsku, a polupobuna je srušena tenkovskim upadom u Hercegovačku banku i zabranom političkog djelovanja Jelaviću i suradnicima.

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozvalo je sve institucije vlasti, od općine do državne razine, da ne priznaju “protuustavno uspostavljenu vlast” i da ne provode njihove odluke. Vladu, predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH izabrao je u četvrtak nepotpuni Dom naroda, bez izaslanika iz tri većinski hrvatske županije i s nekoliko izaslanika bez verificiranih mandata.

Susret u Zagrebu

Obje stranke prijete da će otići korak dalje u pobuni: Predsjedništvo HDZ-a podržalo je inicijativu za uspostavu “međužupanijskog i međuopćinskog Vijeća s hrvatskom većinom”, svojevrsne paralelne vlade.

U nedjelju su premijerka Kosor i predsjednik Josipović zajednički primili predsjednike HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 Dragana Čovića i Božu Ljubića, pozivajući političke faktore u BiH i međunarodnu zajednicu da osiguraju ravnopravnost tri naroda i poštuju većinsku volju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:49