VISOKI PREDSTAVNIK

Inzko poništio odluke o izboru predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH

Valentin Inzko privremeno je suspendirao odluke Središnjeg izbornog povjerenstva. Zasad nema službenih komentara
 AFP

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko suspendirao je odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kojima je poništen izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH.

Pročitajte otvoreno pismo hrvatskih intelektualaca o 'opasnom manipuliranju izbornom voljom'

Glasnogovornica Povjerenstva Maksida Pirić potvrdila je da su dobili nalog o privremenoj suspenziji odluka koje je to tijelo donijelo na sjednici 24. ožujka, no potez Visokog predstavnika nije željela komentirati.

Odluka je vjerojatno donesena kako bi se izbjegao kolaps funkcioniranja Federacije BiH te kako bi federalni Ustavni sud mogao odlučiti o zakonitosti konstituiranja Doma naroda u nepotpunom sastavu, odnosno izbora Živka Budimira za predsjednika entiteta, kao i dvojice njegovih zamjenika.

U međuvremenu, Ured Visokog predstavnika je u priopćenju na svojim internetskim stranicama potvrdio suspenziju odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

'Odluke Povjerenstva od 24. ožujka privremeno se suspendiraju sve dok Visoki predstavnik ne odluči drugačije. Ovaj nalog izravno se primjenjuje i nije potrebna niti jedna dodatna radnja radi njegova pravnog učinka', stoji, između ostalog, u odluci objavljenoj na web-stranici Ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:50