DRAMA U BiH

Zajednička izjava Josipovića i Kosor: Jednakopravnost naroda temelj je stabilnosti BiH

ZAGREB - Jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i poštivanje njihove političke volje jedan je od temeljnih preduvjeta za stabilnost, kao i za uspjeh reformi koje predstoje u BiH, upozorili su predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor u današnjoj zajedničkoj izjavi.

Državni vrh zajednički je istupio dan nakon što je u Sarajevu formirana vlast Federacije BiH bez oba HDZ-a i bez hrvatskih zastupnika iz Hercegovine.

Pravaši i Lijanovići

Josipović i Kosor pozvali su lidere u BiH da ne odustaju od politike dijaloga u traženju rješenja koji će osigurati institucionalnu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i građana, spriječiti mogućnost majorizacije te tako osigurati funkcionalnost i prosperitet BiH.

Jednakopravnost konstitutivnih naroda i poštivanje njihove političke volje jedan je od temeljnih preduvjeta za stabilnost i uspjeh reformi. U tom smislu, Hrvatska potiče sve političke čimbenike u BiH da temelje te stabilnosti ne ugroze, već da na njima grade budućnost, ističe se u izjavi.

U četvrtak je u Sarajevu unatoč protivljenju HDZ-a i bez njihovih zastupnika formirana Vlada Federacije, u kojima su hrvatska mjesta zauzeli pravaši i Lijanovići, a bošnjačka SDP i SDA. Dva HDZ-a dan prije odbila su prihvatiti da SDP-u pripadne jedno od tri hrvatska mjesta u Vijeću ministara BiH, od ukupno devet.

Dodik uz oba HDZ-a

Odbili su prihvatiti i da SDP-u pripadne jedno od pet ministarstava u Vladi Federacije (od 17). Izbor vlade potvrdio je novi Dom naroda Federacije, bez izaslanika iz hrvatskih županija. Formiranje državne vlasti čini se nemogućim jer stranke iz Republike Srpske koje imaju zastupnike u Parlamentu odbijaju sudjelovati u koaliciji u kojoj neće biti dva HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:49