DRAMATIČAN SLUČAJ

NASTAVLJA SE BELGIJSKA DRAMA VASOVIĆA Djedu i baki 30 dana kućnog pritvora, djecu i dalje ne smiju viđati

Belgijski mediji također pomno prate slučaj, a odluku suda da Vasovići ostanu u kućnom pritvoru proglasili su čudnom

Belgijski sud odlučio je u utorak na večer da Miroslav i Vesna Vasović i sljedećih mjesec dana ostanu u kućnom pritvoru dok se protiv njih vodi postupak za otmicu djece. Podsjetimo, radi se o baki i djedu koji već 22 godine žive u Belgiji i koji su skrbili o unucima Nikkiju (7) i Leonu (2) praktički od njihova rođenja. Krajem 2013. godine odlučili su se vratiti s djecom u Hrvatsku, no tvrde da nisu znali da belgijski zakon skrbnicima brani bilo kakav (čak i kratkotrajan) odlazak iz zemlje bez dozvole suda za mladež. Sredinom prošlog prosinca uhićeni su u okolici Zadra i deportirani u Belgiju pod sumnjom za otmicu djece, zbog čega su u kućnom pritvoru. Djeca su smještena u zagrebački dom za djecu, u kojem borave već gotovo dva mjeseca.

Priznali pogrešku

- Pojavili smo se u utorak ujutro pred sucem na dvije minute. Rekao sam mu da sada znamo da smo pogriješili, da nismo znali što činimo, da smo imali dobru namjeru prema djeci, da smo ih htjeli zaštititi. I rekao sam mu: molim vas, spremno prihvaćamo svaku vašu odluku, pristajemo na svaku suradnju, samo pomozite našoj djeci - ispričao nam je Miroslav Vasović. Nakon toga, kaže, odvedeni su u zatvor - on u muški zatvor, a supruga u ženski, u drugom gradu.

- Prošli smo cijelu proceduru, skinuli su nas do gole kože. Bili smo u ćeliji cijeli dan, mislio sam da ćemo i prenoćiti tamo. Tek oko 18 sati sudac je donio odluku da nam produlji kućni pritvor - kaže Vasović. Tamošnji mediji, koji također pomno prate cijeli slučaj te su najavljivali kako će se Vasovići moći nastaviti braniti sa slobode, odluku su proglasili nevjerojatnom jer je sudac obrazložio ostanak u kućnom pritvoru činjenicom da su Vasovići - opasni.

- Naš je odvjetnik uložio žalbu i za 15 dana izaći ćemo pred viši sud gdje ćemo obrazložiti svoj slučaj - kaže Vasović. Radilo se samo o ročištu na kojem je sudac odlučivao hoće li se Vasovići braniti sa slobode, iz pritvora ili kućnog pritvora.

Postupak za otmicu djece, tijekom kojeg im prijeti kazna do pet godina zatvora, još uvijek je u fazi istrage - suđenje bi, do pravomoćne odluke, moglo trajati mjesecima. A sve to vrijeme Vasovići nemaju pravo viđati ni kontaktirati s djecom, što jedva podnose.

Krpanje rupica

- Sve je to potpuno nevjerojatno. Cijeli se sustav bavi krpanjem rupica, a rupčagu ne vidi. Zašto smo mi u zatvoru, a djeca u domu? Kome smo mi oteli djecu? - pita se djed. Najviše ga muči što će biti s djecom. Po posljednjoj odluci belgijskog suda, skrbništvo nad djecom vraćeno je majci, ali samo pod uvjetom da im osigura život daleko od svojeg partnera, osuđivanog za nasilje, kojem je zabranjen svaki kontakt s djecom. Radi se o imigrantu za kojeg belgijski mediji spekuliraju da je povezan s albanskom mafijom.

- Ona i dalje živi s njim i nije sposobna brinuti se o djeci. Kad djeca i stignu u Belgiju, vjerojatno će ih i ovdje staviti u dom, jer gdje će s njima, budući da k nama ne smiju? Ako smo i strašno pogriješili, je li pošteno ovako zlostavljati djecu. Oni su najveće žrtve - ponavlja djed.

Žive u Zagrebu

A djeca bi u Belgiji mogla biti do kraja ovog tjedna. U zagrebačkom domu žive već dva mjeseca, prvenstveno zbog birokracije: putovanja zahtjeva za povratkom u Belgiju, prijevoda dokumenata, čekanja odluke. U Ministarstvu socijalne politike potvrdili su nam da će djeca biti poslana u Belgiju, gdje im živi obitelj, čim Općinski građanski sud u Zagrebu potvrdi belgijski zahtjev za povratak djece. Ministarstvo im je zahtjev za potvrdom poslalo 13. veljače, no, na sudu tvrde kako nisu dobili sve što im treba.

- Predmet je poslan Ovršnom odjelu, međutim Ministarstvo nam nije dostavilo originalnu belgijsku presudu i prijevod. Poslali smo im zahtjev da nam dostave te dokumente. Mi ćemo odluku donijeti čim stignu dokumenti - kažu na sudu. Ministarstvo pak kaže kako zahtjev sa suda još nije urudžbiran te da će danas provjeriti o čemu se radi i hitno sve dostaviti sudu. Postupe li svi kako kažu, odluka bi mogla biti donesena već danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:07