BAKA I DEDA ZA JUTARNJI

OPTUŽENI ZA OTMICU DJECE 'Prijeti nam pet godina jer smo unuke spasili od nasilnog oca'

Kći je u vezi s nasilnikom i imali smo skrbništvo nad Nikkijem (7) i Leonom (2). Došli smo u Hrvatsku, ali uzeli su nam ih i odveli u dom u Nazorovoj, gdje su već 63 dana

Baka i djed Vesna i Miroslav Vasović, koji se u belgijskom Mechelenu godinama brinu o svojim unucima Nikkiju (7) i Leonu (2), sutra će izaći pred belgijski sud, gdje im prijeti kazna od pet godina zatvora jer su se, kao skrbnici unučadi, bez dozvole belgijskog suda zajedno s djecom preselili u Hrvatsku.

Zbog toga su, kao građani s dvojnim, hrvatskim i belgijskim državljanstvom, na temelju europskog uhidbenog naloga uhićeni u Hrvatskoj sredinom prosinca 2014. zbog otmice djece, a djeca su smještena u Dječji dom Zagreb, u kojem borave već dva mjeseca.

Elektronske narukvice

- Nisam vidio ni čuo unučiće 63 dana. Saznali smo da su u Nazorovoj kad smo vidjeli snimke posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović domu. U prvom su redu stajali naši unučići... Svaku večer legnem samo s jednom mišlju: da moji dječaci zaspu mirno i da im sljedeći dan bude malo bolji - kaže Miroslav Vasović koji je, sa suprugom Vesnom, u Belgiji u kućnom pritvoru. Nose elektronske narukvice za nadzor, a sutra će sudac odlučiti hoće li, do kraja suđenja, ostati u kućnom pritvoru ili će u zatvor.

Vasovići su se sa svoje troje djece prije 22 godine iz okolice Zadra odselili u Belgiju. Prije desetak godina njihova najstarija kći, koja danas ima 30 godina, stupila je u vezu s jednim imigrantom.

- Nisu se vjenčali, ali su vrlo brzo dobili dijete. Naime, on je, kao ilegalac, po belgijskom zakonu stekao pravo boravka od pet godina jer je dobio dijete s belgijskom državljankom. Međutim, on ne radi, kćeri je zabranio da radi, nemaju ni struje u kući. Brzo po rođenju djeteta, našeg Nikkija, doveli su ga k nama. Od tada se mi o njemu skrbimo - priča Miroslav Vasović.

Dječakov otac bio je, kaže, iznimno nasilan i prema njihovoj kćeri i prema njima, za što je više puta prijavljivan i osuđivan: zadnji je put na sudu završio prije dva tjedna zbog više agresivnih napada i tužitelj za njega traži kaznu od 18 mjeseci zatvora.

Čekićem po glavi

Kako je istjecao period od pet godina od rođenja djeteta, njihova je kći ponovno zatrudnjela. Ovaj im je put dijete, malog Leona, dovela kad je imao dva mjeseca.

- Uzdržavali smo i djecu i njih. On bi dolazio svakih par dana po 50 eura, prijeteći i vrišteći. Jednom me, pred dječakom, udario čekićem po glavi, dijete je mislilo da sam mrtav - priča Vasović.

Krajem studenoga 2013. Vasovići su dobili sudsku odluku o skrbništvu nad dječacima, a ocu su bili zabranjeni svi kontakti. Kako su već bili u penziji - Miroslav je radio kao dizajner u jednoj tiskari, a Vesna, profesorica filozofije i sociologije, kao sudski tumač za hrvatski i nizozemski - odlučili su se vratiti s djecom u Hrvatsku.

- Glavni nam je razlog bio bijeg od tog stalnog nasilja, što su nam sugerirale i socijalne službe. Htjeli smo mir za sebe i djecu - kažu.

Uhidbeni nalog

Međutim, belgijski zakon strogo brani skrbnicima djece da napuštaju zemlju, čak i da odu na odmor ako nemaju pisanu dozvolu suda za maloljetnike. Vasovići to, tvrde, nisu znali.

- Za Božić 2013. otišli smo u Hrvatsku. Ovdje smo od zadarskog suda dobili verifikaciju belgijske odluke o skrbništvu, Nikkija smo upisali u školu, a javili smo se i belgijskim službama da znaju gdje smo - kaže Vasović. No, u veljači 2014. nazvao ih je tužitelj iz Belgije te im rekao da su nezakonito napustili zemlju, da se smatraju otmičarima djece, da im je sud oduzeo skrbništvo i da su djeca povjerena na skrb ustanovi De Sibbe.

- Pozvao nas je da se hitno vratimo jer ćemo inače biti proglašeni otmičarima djece. Mi to nismo željeli, bojali smo se zeta koji nam je već poručivao da će nas ubiti. Angažirali smo odvjetnika i pustili da sve ide pravnim putem - kaže Vasović.

Činilo im se da je sve mirno do 18. prosinca prošle godine, kad im je na vrata pozvonila policija. Objasnili su im da su dobili europski uhidbeni nalog, da ih uhićuju i deportiraju u Belgiju sukladno Konvenciji o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice djeteta.

‘Nismo pogriješili’

- Nas su odveli u zatvor, pa deportirali u Belgiju, a djecu su odveli u Zagreb u dom - pričaju baka i djed Vasović.

Od tada ne znaju što se događa s djecom ni kako su. Njihov odvjetnik Franko Kotlar barem je desetak puta, kaže, pisao nadležnim službama.

- Ali nikakav odgovor nismo dobili. Nemamo objašnjenje zašto su djeca uopće u domu kad u Hrvatskoj imaju rodbinu koja bi odmah preuzela skrb o njima - kaže Kotlar.

Slučaj je izazvao skandal i u Belgiji. O njemu je pisao velik broj tamošnjih medija, a cijeli je slučaj, tvrde baka i djed, oduzet sutkinji koja ga je vodila jer je napravila niz pogrešaka u proceduri.

- Promptno nam je oduzela skrbništvo jer smo otišli u Hrvatsku i ‘oteli djecu’. Kome smo ih oteli kad se o njima nitko ne brine osim nas? I kako je odmah oduzela skrbništvo kad ni u čemu nismo pogriješili u odnosu prema djeci? Ja bih bio najsretniji na svijetu da moji unuci imaju normalne roditelje, a da sam ja običan djed koji dođe jednom tjedno, kupi im čokoladu i poigra se s njima. Ali meni je život namijenio nešto drugo - kaže Miroslav Vasović.

Djeca zbog birokracije 2 mjeseca bez obitelji

Dječaci Nikki i Leon ovih bi dana konačno trebali napustiti Hrvatsku i biti deportirani u Belgiju.

Međutim, nejasno je gdje će živjeti jer je belgijski sud lani u listopadu skrbništvo dodijelio majci, pod nadzorom socijalne službe i uz pomoć posebne ustanove za kriznu pomoć u kući.

- Majci? Pa to je nemoguće! Ocu je najstrože zabranjen svaki kontakt s djecom, a majka još živi s njim. On nju zlostavlja, no ona nema snage napustiti ga. A sad je trudna i s trećim djetetom - kaže Miroslav Vasović. Presretan je, dodaje, što će im unuci biti bliže, no zabrinut je za njihovu budućnost. Pita se zašto su djeca dva mjeseca bila odvojena od obitelji. Čini se da je odgovor - zbog administracije. Ministarstvo socijalne politike, zaduženo za provedbu Konvencije o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice djeteta, potvrdilo je da je prošli tjedan uputilo Općinskom sudu u Zagrebu zahtjev za izdavanje potvrde izvršnosti sudske odluke o provođenju postupka predaje djece.

- Čim stigne odluka sa suda, mi ćemo je provesti - kažu u Ministarstvu. Nakon uhićenja djeda i bake u Zadru, socijalne su službe vjerovale da će djeca otputovati za njima u roku od najviše nekoliko dana. Kako bi imali nadzor nad djecom i kako bi bili sigurni da djeca u tom periodu neće napustiti Hrvatsku, nisu ih dali na skrb rodbini nego dječjem domu.

- A onda je krenula zbrka. Zahtjev za predaju djece Belgija je prvo poslala Ministarstvu pravde u Srbiji. Onda nikako nisu stizali dokumenti i sudske odluke. A onda i naša administracija. Doista nitko nije očekivao da će ovoliko trajati - kaže dobro upućeni sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 02:17