U BELGIJSKOM PRITVORU

BITKA ZA SKRBNIŠTVO Baka Vesna i djed Miroslav i dalje čekaju da sud odluči jesu li otmičari

Baka i djed Vesna i Miroslav Vasović jučer su veći dio dana proveli u pritvoru belgijskog suda čekajući odluku suca o tome hoće li kraj suđenja čekati u zatvoru, kućnom pritvoru ili slobodni. Odluka do zaključenja članka nije donesena.

Protiv njih vodi se postupak jer su, kao skrbnici svojih unuka Nikkija (7) i Leona (2), odlučili krajem 2013. godine preseliti se u Hrvatsku, a za to nisu zatražili dozvolu suda. Sada im se sudi kao otmičarima djece te im prijeti kazna do pet godina zatvora.

Vasovići su se iz Hrvatske u Belgiju odselili prije 22 godine te imaju belgijsko i hrvatsko državljanstvo. Njihova najstarija kći ima dvoje djece s imigrantom, koji je više puta osuđivan za nasilje. Nisu bili u stanju brinuti se o dječacima te ih je sud povjerio na skrb baki i djedu. Vasovići su se odlučili preseliti u Hrvatsku.

Lanjskog prosinca na vrata im je stigla policija s europskim uhidbenim nalogom: belgijski je sud skrbništvo vratio majci dječaka, Vasovići su uhićeni, a dječaci smješteni u Dječji dom Zagreb. Baka i djed deportirani su u Belgiju i smješteni u kućni pritvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:46