STRATEGIJA KOALICIJE

Kukuriku protiv HDZ-a: Milanović nosi sve liste, Čačiću ostao Varaždin

Čelnici Kukuriku koalicije ovih dana potpisat će sporazum koji će odrediti raspored na izbornim listama
Zagreb, 271010.Sabor, Markov trg.Sjednica Sabora s temom povjerenje Hrvatskoj vladi.Na slici: govor Jadranke Kosor i Zorana Milanovica.Ilustracija i montaza.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Čelnici Kukuriku koalicije Zoran Milanović, Radimir Čačić, Ivan Jakovčić i Silvano Hrelja ovih dana trebali bi staviti potpis na sporazum kojim će odrediti raspored mjesta na izbornim listama, ali i u budućoj Vladi. Koalicija SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a računa da će osvojiti po mandat više nego na prošlim izborima u osam izbornih jedinica, čak dva u 5. vukovarskoj, te da u 8. istarskoj ostanu na jedanaest, koliko su dobili i prije četiri godine.

Uz poznatu formulu: 59 mjesta za SDP, 12 za HNS, 3 za HSU i 3 za IDS, sporazumom će prema istom principu biti reguliran i raspored mjesta u Vladi. Sve liste oporbene četvorke najvjerojatnije će nositi šef SDP-a, osim 3. izborne jednice gdje bi to trebao biti HNS-ovac Čačić koji će biti i prvi na listi.

U ostalim jedinicama prva mjesta pripadaju SDP-u, odnosno onima koji su još prije nekoliko mjeseci imenovani koordinatorima - a to su koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić, županica Marina Lovrić Merzel, na jugu Arsen Bauk, u Slavoniji Biljana Borzan i Igor Dragovan... O ostalim imenima ne žele govoriti prije nego što se raspišu izbori.

- Želimo mobilizirati cijelu stranku, a kad bismo već sada objavili imena, onda bi se trudili samo oni koji bi na listama dobili mjesta izgledna za ulazak u Sabor - kaže naš izvor iz Predsjedništva SDP-a.

Slično je i u HDZ-u. Jadranka Kosor nosit će sve liste, međutim tko će sve biti na njima, a pogotovo o rasporedu u stranci nisu razgovarali.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:22