POTPISUJU PREDIZBORNI SPORAZUM

Kukuriku koalicija: Milanović premijer, Čačić potpredsjednik, umirovljenici traže jedno ministarsko mjesto

Do izbora će šefovi oporbene četvorke potpisati i sporazum o financiranju kampanje i promidžbe
Kastav, 231110.Danas su se na Kastvu okupili celnici i clanovi politickih stranaka takozvane Kukuriku koalicije. Koalicija je sastavljen od stranaka : SDP, HNS, IDS i HSU. Deklaraciju koja je programska osnova za nastup na iducim parlamentarnim izborima potpisali su Ivan Jakovcic - IDS, Radimir Cacic - HNS, Zoran Milanovic - SDP i Silvano Hrelja - HSU. Deklaracija je potpisana u Vijecnici grada Kastva.Foto: Zeljko Sop / CROPIX
 Željko Šop / CROPIX

ZAGREB - Točno dvije godine otkada su dogovorili predizbornu suradnju čelnici SDP-a, HNS-a, HSU-a i IDS-a Zoran Milanović, Radimir Čačić, Silvano Hrelja i Ivan Jakovičić danas bi trebali potpisati Sporazum o zajedničkom nastupu na izborima. Sve do jučer kasno poslijepodne nije se mogla dobiti potvrda o današnjem potpisivanju Sporazuma jer je Kukuriku koalicija odlučila sve držati u tajnosti - najprije su sve potvrdili da bi par sati kasnije otkazali ranije dogovorenu dvoranu HND-a. Ovo je prvi puta nakon 11 godina da na izbore izlazi jedna ovako široka koalicija.

Dokazali suprotno

Do izbora bi, kako doznajemo, šefovi oporbene četvorke trebali potpisati još jedan sporazum - onaj o financiranju kampanje i promidžbe.

- Sporazumom koji definira kriterije o sastavu izbornih lista svima koji su tvrdili da se nećemo uspjeti dogovoriti, dokazat ćemo suprotno - kaže naš izvor iz vrha SDP-a. U Sporazumu se imena ne spominju jer će stranke ionako samostalno određivati koga će staviti na izborne liste, a oko kanidata za ministre još imaju vremena za dogovor.

- Razgovori oko mjesta u Vladi su proces koji traje, ali još nije završen - otkriva visoki izvor iz SDP-a. Unatoč tome, predsjednik HNS-a Radimir Čačić već mjesecima otvoreno govori o ambicijama svoje stranke. Osim sebe na mjestu potpredsjednika Vlade Čačić je i prije dva dana ponovio kako je Vesna Pusić najkvalificiranija za ministricu vanjskih poslova. No, HNS kako doznajemo”pikira” na još jedno ministarsko mjesto.

- Navodno Čačić želi da HNS-u pripadne i mjesto ministra gospdarstva - otkiva nam jedan dužnosnik blizak HNS-u. Čačić bi, kaže naš izvor, mjesto ministra gospodarstva prepustio svom gospodarskom strategu Draganu Kovačeviću, inače nekadašnjem SDP-ovcu koji je na prošlim unutarstranačkim izborima bio protukandidat Zoranu Milanoviću za mjesto šefa stranke.

Dogovor u Kastvu

- Teško da će Milanović HNS-u prepustiti i mjesto ministra gospodarstva. To bi značilo da će Čačić drmati cijelim gospodarstvom, a to je nemoguće - kaže naš sugovornik.

- Realno je da HNS i HSU imaju četiri mjesta u Vladi jer ako zajedno nose jednu četvrtinu glasova onda im valjda treba pripasti i četvrtina mjesta Vladi - kaže s druge strane naš izvor blizak HNS-u.

Otkada su prije dvije godine u Kastvu Milanović, Čačić i Jakovčić odlučili da će njihove stranke ići zajedno na izbore špekuliralo se kako bi se zbog prevelikih želja narodnjaka sve moglo raspasti i prije izbora. HNS je otpočetka tražio 15 mjesta na listama. Na kraju su dobili 12, ali je zato SDP pristao iz svoje kvote dati tri mjesta Hrvatskoj stranci umirovljenika iako ih je u koaliciju doveo HNS. Tri mjesta imat će i IDS.

- Umirovljenicima je važno da imaju Klub zastupnika i zato će dobiti tri mjesta - rekao nam je jedan SDP-ovac.

No, umirovljenici imaju i konkretne ambicije za mjesto u Banskim dvorima. Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja otvoreno kaže: ništa ne uvjetujemo ali smatramo da bismo kao dio koalicije trebali preuzeti i odgovornost za vođenje države. Na pitanje koji bi resor mogli preuzeti Hrelja odgovara kako bi to prvenstveno mogla biti zaštita okoliša, kultura, pa čak i obrana. On sam nema namjeru Sabor zamijeniti Banskim dvorima.

Razgovori u četiri oka

O konkretnim imenima ministara članovi Kukuriku koalicije službeno nisu razgovarali, ali jesu u četiri oka i to prije svega Čačić i Milanović.

- Kad dobijemo izbore onda ćemo reći i tko će biti ministri - kažu SDP-ovci. Najmanje jedno mjesto u Vladi očekuje i IDS i to prije svega, kako je već izjavio Ivan Jakovčić, ministra regionalnog razvoja ili turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:42