SDP, HNS, IDS I HSU U POHODU NA VLAST

Kukuriku koalicija potpisala predizborni sporazum. Milanović poručio: Hrvatska od danas ima alternativu!

Čelnici su potpisali sporazum daleko od očiju javnosti, što Milanović je objasnio riječima da sporazumom žele najprije upoznati svoja stranačka tijela. No, priznao je kako je većina onoga što se pisalo po medijima točna.
Zagreb, 150711.Hrvatski sabor.Konferencija za medije povodom potpisivanja velikog sporazuma o zajednickom nastupu na parlamentarnim izborima izmedju SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a odrzana je na Markovom trgu.Na slici: Zoran Milanovic, Ivan Jakovcic, Silvano Hrelja i Radimir Cacic.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Točno dvije godine nakon što su politički dogovorili zajednički izlazak na izbore, čelnici 'Kastavske skupine', u javnosti poznatije kako 'Kukuriku koalicija', danas su potpisali i njezinu tehničku provedbu, odnosno sporazum o zajedničkom nastupu na izborima.

Na Markovom trgu, između Vlade, Sabora i Ustavnog suda, šefovi SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a - Zoran Milanović, Radimir Čačić, Ivan Jakovčić i Silvano Hrelja, poručili su - Hrvatska od danas ima alternativu između neuspješne vlasti i saveza modernih i programskih stranaka.

Od danas Hrvatska ima alternativu. S sjedne strane korupcija, nesposobnost i izgubljenost, a s druge šansa da se ovu zemlju može voditi bolje i poštenije – naglasio je Zoran Milanović.

Radimir Čačić rekao je kako je Hrvatska prošla vrijeme stvaranja države, kvalificiranje za Europu i sada ulazi u treću fazu, a to je prostor moralne europske zemlje.

- To novo vrijeme traži drugačiju politiku, drugu vladu i druge ljude. Naša koalicija je zasnovana na drugim moralnim vrijednosti i znat će odgovoriti izazovima koji su pred nama – rekao je Čačić.

Ivan Jakovčić je istaknuo kako njihove četiri stranke dijele iste vrijednosti koje i većina hrvatskih građana.

- Našim potpisom na sporazum postavljamo temelje moderne europske države - rekao je Jakovčić naglašavajući kako danas građani Hrvatske s povijesnog mjesta, Markovog trga dobivaju novu nadu.

U ime HSU-a Silvano Hrelja rekao je kako njegova stranka želi dati doprinos pobjedi na parlamentarnim izborima.

- Ova koalicija sposobna je bolje kormilariti hrvatskom i bolje upravljati njezinim resursima – poručio je Hrelja.

Čelnici su potpisali sporazum daleko od očiju javnosti, što Milanović je objasnio riječima da sporazumom žele najprije upoznati svoja stranačka tijela. No, priznao je kako je većina onoga što se pisalo po medijima točna.

Čelnik SDP-a nije želio potvrditi hoće li, ako osvoje vlast, među njihovim prvim potezima biti drastično kresanje proračuna.

- Nekoliko milijardi nije dramatično rezanje. Osim toga, nisam nikada ni rekao da ćemo kresati, već samo smatramo da proračun treba efikasnije trošiti. Isto tako, ova se zemlja mora prestati zaduživati, ali moramo i sačuvati socijalnu stabilnost - rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 14:45