PRAVA BRANITELJA U USTAVU

Kajin: Branitelji očekuju da se njihova prava ostvare, a ne ustavotvore. Zašto HDZ nije lani mijenjao Ustav zbog branitelja?

 Sandra Šimunović/Cropix

ZAGREB - Opozicija je danas u Saboru prozvala vladajući HDZ da je isključivo u predizborne svrhe krenuo s inicijativom o promjeni Ustava kako bi se ubuduće prava branitelja regulirala Ustavnim zakonom .

- Namjera je jasna: kako doći do nekoliko tisuća glasova više, ali vam to ovaj put neće uspjeti. Kako to da ste vi iz HDZ zaboravili branitelje kada se lani mijenjao Ustav? Branitelji očekuju da se njihova prava ostvare, a ne ustavotvore - poručio je vladajućima IDS-ovac Damir Kajin. Zapitao je i zašto se onda na isti način ne tretiraju i sudionici NOB-a ili, primjerice, umirovljenici. Njegov istup isprovocirao je HDZ-ovce da ga optuže za “specijalni rat protiv Hrvatske”.

I HNS-ovka Vesna Pusić smatra da nema nikakvog razloga da se prava branitelja dodatno štite.

- Da li su manje važna prava djece, majki s malom djecom, invalida, školske djece, studenata i svih ostalih grupacija u hrvatskom društvu? Ovakvom inicijativom narušilo bi se pravo jednakosti svih građana. Viša razina zaštite potrebna je samo kad se radi o pozitivnoj diskriminaciji i to samo dok diskriminacija traje, a to s braniteljima nije slučaj - rekla je Pusić u ime Kluba HNS/HSU.

Pozvala je sve branitelje, “a ne samo one koji su na galeriji u sabornici došli vršiti pritisak”, da - kao što su je u ratu - i danas brane Hrvatsku kao modernu europsku državu ravnopravnih građanki i građana.

HDZ-ovac Niko Rebić spočitnuo je Vesni Pusić da joj nije smetalo kada su se prava nacionalnih manjina rješavala ustavnim zakonom, a da joj sada smeta kada je riječ o braniteljima. HDZ-ovci su listom odbijali da je riječ o predizbornom potezu, pravdajući se da zapravo žele odati poseban pijetet braniteljima i zaštiti ih da neka buduća vlast može olako mijenjati njihova dosadašnja prava, jer se Ustavni zakon može izmijeniti isključivo dovtrećinskom saborskom većinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:55