ZAKON O BRANITELJIMA NIJE PROŠAO

Smijeh u Saboru: Prozvao zastupnika Ivu Sanadera da glasuje

HDZ-ovac Mate Bilonić nakon glasovanja rekao je da bi za branitelje dao 'još i dvije litre krvi'
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Zbog nedovoljnog broja zastupničkih glasova Sabor nije danas izglasao Ustavni zakon o izmjenama i dopunama Ustava RH, kojim je Odbor za Ustav predlagao da se prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji ubuduće reguliraju ustavnim zakonom.

Za taj je prijedlog glasovalo 69 zastupnika, dva su bila suzdržana, a 29 protiv. Međutim, za izglasavanje ustavnih promjena bila je potrebna dvotrećinska većina svih zastupnika.

Na prijedlog HDZ-a o promjenama Ustava glasovalo se poimenično - za Ustavni zakon glasovali su zastupnici HDZ-a, HSS-a, HSP-a te nezavisni i zastupnici nacionalnih manjina, SDSS-ovi zastupnici bili su suzdržani, a protiv zastupnici SDP-a i HNS-a.

Smijeh zastupnika izazvao je gaf tajnika plenarne sjednice koji je prozvao zastupnika Ivu Sanadera da se izjasni. HDZ-ovac Mate Bilonić dodao je da bi za branitelje dao "još i dvije litre krvi".

Predstavnici braniteljskih udruga, koji su glasovanje pratili s galerije, svaki glas "za" popratili su pljeskom, a oporbeni glas "protiv" glasnim negodovanjem. No, nakon upozorenja predsjednika Sabora Luke Bebića da se suzdrže prestali su reagirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:04