RAZOTKRIVANJE BIVŠEG POTPREDSJEDNIKA VLADE

Istražitelji su tajno snimali sastanke Polančeca i Belje?

 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Sada je i službeno potvrđeno. USKOK-ova istraga u slučaju Podravke proširena je i na Damira Polančeca, donedavnog potpredsjednika Vlade RH.

USKOK je jučer priopćio, doduše, navodeći samo da se radi o hrvatskom državljaninu starom 43 godine, da je u srijedu donesen nalog o proširenju istrage i na Damira Polančeca zbog kaznenog djela Protuzakonitog posredovanja. Tereti ga se da je po odlasku s mjesta potpredsjednika Vlade i ministra gospodarska, ali koristeći svoj “dojučerašnji” utjecaj, pokušao nagovoriti pojedince da protuzakonitim postupcima opravdaju određena izvlačenja sredstava iz Podravke.

Zvonko Beljo USKOK-u: Polančec me nagovorio da izvučem 10 milijuna

SVE O AFERI PODRAVKA

Kako neslužbeno doznajemo, radi se o 10,7 milijuna kuna zbog kojih je početkom siječnja proširena istraga protiv ranije uhićenih menadžera Podravke. Naime, prošlog ljeta Podravka je spomenuti iznos prebacila na račun jednog kooperanta, križevačke tvrtke Gradec. Navodno se radilo o pozajmici.

Polančecovi napuci

Međutim, vlasnik tvrtke nije vratio novac izravno Podravci, već je, vjerojatno po uputama vodstva Podravke, sredstva prosljedio splitskom SMS-u, koji je s tih 10,7 milijuna kuna vratio dio ranijeg duga Podravci. Čelnici Podravke, Zdravko Šestak i Josip Pavlović pritom su, kako ih se tereti, namjerno krivo knjižili povrat sredstava, tako je na koncu ispalo da je zatvoren krug potraživanja između tri navedena poduzeća, o čemu je napravljena i odgovarajuća cesija.

Nakon što su istražitelji otkrili o čemu se radi, istraga je zbog dodatne štete od 10,7 milijuna kuna proširena na Šestaka, Pavlovića i vlasnika SMS-a Srđana Mladinića.

No, vlasnik Gradeca, Zvonko Beljo, koji je početkom prošlog tjedna također bio doveden u policiju te je kod njega napravljen pretres, na koncu nije obuhvaćen istragom. Postao je svjedok.

Vjerojatno krunski svjedok protiv Damira Polančeca.

USKOK Polančeca tereti da se u studenom prošle godine u dva navrata sastao sa Zvonkom Beljom pokušavajući uz njegovu pomoć prikriti nezakonitosti opisanih transakcija. Beljo je o tome navodno detaljno svjedočio tereteći Polančeca da mu je davao izrađenu dokumentaciju iz koje bi proizlazilo da je inkriminirana knjiženja nisu bila pogrešna i da je završno zatvaranje međusobnih potraživanja bilo opravdano i zakonito. Međutim, Beljo je navodno odbio potpisati te dokumente bez obzira što mu je Polančec spominjao razne pogodnosti i veze povezane s njegovim dotadašnjim visokim funkcijama.

Iskaz Zvonka Belje, gotovo je sigurno, nije jedini dokaz na kojemu USKOK temelji svoju optužbu protiv Polančeca. Osim što dokumentacija izuzeta iz Podravke, Gradeca i SMS-a, itekako govori u prilog tvrdnje da “kruženje” deset milijuna kuna nije bilo “čisto”, navodno postoje i konkretni policijski podaci o susretima Polančeca i Belje.

S obzirom da se Polančec našao na meti istražitleja najkasnije u trenutku uhićenja menadžera Podravke u listopadu prošle godine, malo je vjerojatno da nije naloženo provođenje tzv. posebnih mjera protiv njega, što između ostaloga podrazumjeva i da ga je policija tajno pratila i snimala.

Nobilo za Polančeca

Damira Polančeca braniti će poznati odvjetnik Anto Nobilo, koji nam je potvrdio da je jučer dogovoren njegov angažman u predmetu Podravka.

-Gospodin Polančec me nazvao i rekao mi da je od novinara, odnosno s portala doznao da je USKOK proširio istragu i na njega. Međutim, nije mi mogao reći o čemu se radi, osim, kako piše u priopćenju USKOK-a, da ga se tereti za kazneno djelo protuzakonitog posredovanja. Na što se to činjenično odnosi, nije znao. Sada čekamo potez USKOK-a - izjavio je odvjetnik Nobilo. Dodao je da Polančec o istrazi još nije službeno obavješten niti je dobio poziv za ispitivanje u USKOK.

Sankcija: Do tri godine zatvora

USKOK je proširio istragu na Damira Polančeca, bez njegova privođenja, pritvaranja, pa ni predlaganja da mu se odredi istražni zatvor. Očito se radi o procjeni nadležnog tužiteljstva da se Polančeca sumnjiči za “blaže” kazneno djelo, za koji je propisana zatvorska kazna do tri godine zatvora, a kojim nije pričinjena šteta, tako da Polančecovo pritvaranje ne bi bilo zakonski osnovano.

Međutim, iako se zasebno gledano uistinu radi o “banalnoj stvari”, optužba s kojom se Polančec suočava potvrđuje, ako je stvarno osnovana, da je dojučerašnji potpredsjednik Vlade itekako bio zainteresiran za ograničavanje štete u slučaju Podravka. Ali ne u ograničavanju štete za samo poduzeće, već spriječavanju novih optužbi protiv uhićenih menadžera. A možda time i protiv samog sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:12