AFERA PODRAVKA

Polančec Jurčiću: Pomoći ću ti da smanjiš štetu i dugove u Podravki

Polančec je primio nalog kojim je potvrđeno da USKOK nad njim provodi istragu zbog poticanja na kazneno djelo kojim je Podravki nanesena šteta od 10 milijuna kuna

ZAGREB - Bivšem potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Damiru Polančecu danas ujutro poštar je na kućnim vratima u Koprivnici uručio nalog kojim je potvrđeno da USKOK nad njim provodi istragu. Potvrdio je to za Jutarnji list Polančecov odvjetnik Anto Nobilo.

Neslužbeno doznajemo da je Polančec osumnjičen za poticanje na kazneno djelo kojim je Podravki nanesena šteta od 10 milijuna kuna. Kako je Jutarnji pisao, Zvonko Beljo, umirovljeni pukovnik HV-a i osnivač križevačke tvornice tjestenine, ključna je osoba u istrazi koju je USKOK pokrenuo protiv bivšeg potpredsjednika Vlade. Na račun Beljine tvrtke Gradec Podravka je navodno 5. rujna 2009. uplatila 10 milijuna kuna zajma, a odluku je potpisao bivši predsjednik Uprave Zdravko Šestak. Taj novac proslijeđen je splitskom SMS-u, a Podravka je zajam otpisala.

Na raspolaganju

Nekoliko dana prije nego što je protiv njega pokrenuta istraga, Damir Polančec sastao se s Ljubom Jurčićem, predsjednikom Nadzornog odbora Podravke.

Polančec je, prema nekim informacijama, Jurčiću nudio plan za povrat djela duga koji Podravci duguju tvrtke. Učinio je to, prema tom izvoru, da bi se umanjila štetu iz afere Spice.

Jurčić potvrđuje da su razgovarali o tome kako smanjiti štetu Podravke, ali da nisu stavljali na stol konkretna rješenja.

- Pozvao sam gospodina Polančeca kao čovjeka koji je u Podravci dugo bio direktor, da mi ispriča što se događalo u kompaniji zadnjih desetak godina, kakve su bile strategije, kakvi su se potezi vukli i slično. Rekao sam mu da mi je jedini cilj smanjiti štetu, s čim se on u potpunosti složio. Rekao mi je: ako mislite da vam ikako mogu pomoći s nekim informacijama na raspolaganju sam - ispričao nam je danas Ljubo Jurčić.

Bivši se potpredsjednik vlade prošli tjedan navodno sastao i s predstavnicima varaždinske Fime kao većinskog vlasnika Mirne Rovinj.

Pozicija vlasnika

Ljubo Jurčić tvrdi da o dionicama Mirne Rovinj, koje Podravka ima u zalogu kao jamstvo za 80 milijuna kuna kredita Fimi, nije razgovarao s Polančecom. O tome je, kaže, razgovarao s direktoricom Mirne, koja je došla k njemu kako bi pitala hoće li Podravka koristiti svoju poziciju vlasnika tvrtke koja je već deset godina u blokadi.

- Odgovorio sam joj da u ovom trenutku nismo zainteresirani za preuzimanje tvornice i da nas samo zanima povrat 80 milijuna kuna kredita, te da ćemo istog trenutka kad dobijemo novac dionice vratiti Fimi, koja im je vlasnik, kaže Jurčić.

Fima nema dovoljno

Podravka svakako namjerava tražiti povrat toga duga od 80 milijuna kuna, međutim Fima nema dovoljno sredstava. Isto tako, nema niti 107 milijuna kuna, koliko duguje za kredit Erste factoringu, a za koji je jamčila Podravka. Ne plati li taj dug sutra, u utorak Podravci vjerojatno sjeda na naplatu tih 107 milijuna kuna, što će biti prva naplata dugova i izravnih šteta nastalih u aferi Podravka, koje se procjenjuju na 310 milijuna kuna. Podravka je spremna platiti dug Ersteu, a naknadu štete koja se utvrdi po bilo kakvim transakcijama tražit će od odgovornih osoba, zaključuje Jurčić.

Ne žele Mirnu Rovinj jer je previše zadužena

ZAGREB - Pokušaj prodaje Mirne Rovinj novom kupcu ovih je dana propao. Uprava Mirne puna je tri tjedna pregovarala s Dankom Končarom, vlasnikom tvrtke Kermes. U pregovore je bio uključen i odvjetnički ured Ante Nobila, koji nam je danas potvrdio da Končar odustaje od tog posla. Nakon provedenog financijskog vještačenja kojeg je za Končara provelo nekoliko konzultantskih tvrtki, ispostavilo se da je Mirna Rovinj previše zadužena. Naime, na svakoj od Mirninih nekretnina postoji jedna ili više hipoteka, dok je brend tvrtke već u vlasništvu Podravke, pretvoren u 37,6 posto vrijednosti dionica Mirne. Nekretninski dio koji se sastoji od više zgrada i građevinskog zemljišta u Rovinju, te jednog hotela na Visu, u FIMA-i je procjenjen na 130 milijuna kuna ili 62 posto vrijednosti dionica, ali je opterećen brojnim hipotekama.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:02