JURAJ JEZERINAC

'EU se prema Hrvatskoj odnosi odvratno, kao i komunističke vlasti prema Stepincu'

'Hoće li ova zemlja svoje sinove i kćeri, pa i one najhrabrije, ubaciti u žrvanj svjetske politike u kojemu će ostati bez domovinskog identiteta i lišeni svoga ponosa?'
Karlovac, 150111.Misa Jezerinac.Na svetoj misi koju je u karlovackoj crkvi Presveta Srca Isusova sluzio vojni ordinarij Juraj Jezerinac, bili su brojni ministri, saborski zastupnici, gradonacelnici, nacelnici...Na fotografiji drzavni tajnik Zeljko Gorsic, saborski zastupnik Branko Vukelic, ministar branitelja Tomislav Ivic, zupan Ivan Vucic.Foto: Mario Pusic / Cropix
 Mario Pusic / Cropix

KARLOVAC - Uspoređujući Stepinčevo mučeništvo nakon Drugog svjetskog rata i pritiske komunističkih vlasti na tadašnji vrh crkve u Hrvatskoj da se odijele od Vatikana s današnjim naporima koje Hrvatska ulaže na putu do punopravnog člankstva u Europskoj uniji, vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac svojom se propovijedi u Karlovcu žestoko obrušio na retoriku koju EU primjenjuje prema službenom Zagrebu.

- Jasno je i vama i meni, da ovo nije ni prvi ni zadnji put da se određene političke sile i ljudi tako ponašaju prema drugim ljudima i narodima. Smijemo pomisliti da se u ovom trenutku nešto slično događa s hrvatskim narodom, poglavito kad je riječ o našem takozvanom "ulasku" u Europsku uniju. Dok su neke zemlje davno već postale članice Europske Unije, a u svojem političko-pravnom sustavu daleko se nalaze iza Hrvatske, ovoj se zemlji sustavno nameću i rekli bismo izmišljaju uvjeti, jedan za drugim - poručio je Jezerinac dodajući da je taj i takav europski pristup odvratan i ponižavajuć, te da ima za cilj poniziti ovu zemlju i njezinu povijest, ubilježiti u glavu svakog njezinog građanina osjećaj krivnje i potrebu ispaštanja za neku povijest koju oni čitaju onako kako hoće, a ne kakva ona uistinu jest.

- I jasno je da takvim kriterijima, jer su proizvod političkog hira, nikakva logika ne može stati na kraj. Nerijetko nam se sa strane onih koji nas trebaju "primiti" spočitava nešto što oni sami bez ikakvog srama čine. Kao pastir i kao pripadnik hrvatskog naroda i građanin ove zemlje, smijem se pitati: hoćemo li se dati voditi tako daleko i tako dugo da ćemo prestat uspravno hodati? Hoće li naši koraci uskoro biti samo oni koje na koljenima možemo učiniti? Hoće li ovakva politika Europske unije na jedan uvijeni način prisiliti ovu zemlju da svoj imutak rasproda u bescjenje, a stanovništvo ostane bez posla i izvora egzistencije?

- Hoće li ova zemlja svoje sinove i kćeri, pa i one najhrabrije, ubaciti u žrvanj svjetske politike u kojemu će ostati bez domovinskog identiteta i lišeni svoga ponosa? Ova pitanja ustvari nisu pitanja nego pokazatelji kojih se iskreno bojimo, stvarnost koja zbunjuje hrvatski narod, a posebno hrvatske branitelje. Sigurno je da najveća odgovornost leži na najodgovornijima ove zemlje. I zato molimo Boga da oni budu mudri i hrabri u donošenju onih odluka koje neće biti potvrda ovih slutnji. Doista, jako nam je u ovom trenutku potrebna kardinalova hrabrost, odlučnost, razboritost i zagovor bez kojega nema smjelosti - zazvao je msgr. Jezerinac u pomoć blaženog Stepinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:32