KARLOVAC

Premijerka nije bila raspoložena za novinare

Karlovac, 150111.Premijerka Kosor u Karlovcu je nazocila proslavi 19. godisnjice medjunarodnog priznanja RH. Vise od 1000 Karlovcana pratilo je svecanu akademiju. Foto: Mario Pusic / Cropix
 Mario Pusic / CROPIX

KARLOVAC - Bogatim kulturnim progamom kojemu je prethodila sveta misa i izložba radova i usluga braniteljskih zadruga s područja Karlovačke županije u Karlovcu je u organizaciji Koordinacije braniteljih udruga proslavljena 19. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Gotovo cijeli državni vrh predvođen predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor u Karlovcu se prisjetio jednog od najvažnijih datuma iz suvremena Hrvatske povijesti.

- Ovo je dan kad zastajemo i prebiremo sjećanja, kad moramo svi zajedno reći da ćemo biti mudriji, odlučniji i bolji jer se prisjećamo uspomene na sve one hrabre ljude, sinove i kćeri koji su branili i obranili Hrvatsku.

Danas mislimo na onu hrvatsku mladost koja je ugrađena u slobodu ove prelijepe zemlje, na onih 1.015 zatočenih i nestalih branitelja i civila, roditelje poginulih branitelja, udovice i kažemo im, vi i vaša djeca i muževi ste najzaslužniji. Hvala lijepa što ste ih rodili i odgojili da vole ovu zemlju da budu spremni dati živote za nju - rekla je premijerka najavljujući u svojem govoru kraj pregovora RH za ulazak u EU. Uvjerena je da će sve biti gotovo u ovoj godini, te zamolila sve da Vladi daju podršku i snagu kako bi Hrvatska konačno postala 28. članica velike europske obitelji.

- Sigurna sam da ćemo ostvariti sve gospodarske ciljeve, a nastaviti i borbu protiv korupcije. Branitelji su se borili za pravnu državu, a u tom smislu treba podržati Vladu i sve neovisne insitutucije u Hrvatskoj čija je to zadaća - rekla je premijerka. Branitelje su hvalili i svi ostali govornici, među njima i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, kao i vojni ordinarij Juraj Jezerinac koji je prije svečane akademije predvodio svetu misu.

On je rekao kako su Hrvatski zatrovani pesimizmom još od 19. stoljeća te da zemlja zato ne ide naprijed. Nakon protokolom predviđenih događanja novinari su sat vremena uzaludno čekali premijerkine izjave. Nije mogla ne vidjeti dvadesetak izvjestitelja koji su je čekali kraj automobila u koji je ulazila kada je napuštala Karlovac, ali ih je sve ignorirala.

Sat ranije njezinom glasnogovorniku Mladenu Paviću izreferirali smo tri pitanja na koja smo od premijerke Kosor željeli čuti odgovore: Kako komentira braniteljske prosvjede u Zagrebu, odnosno mimohod u Splitu zbog neosnovanog progona branitelja, što misli o izjavi predsjenika Josipovića "korupcija u samom vrhu države je udruženi zločinački pothvat", te o prozivkama na račun potpredsjednika Sabora Šeksa da je odgovoran za ratne zločine u Slavoniji.

- Premijerka je o braniteljima rekla sve upravo sada na bini, glede govora predsjednika Josipovića mogu reći da je on to rekao u aoristu, i ona je bila tamo - rekao je glasnogovornik Pavić, dok je pitanje o Vladimiru Šeksu ostalo "visiti u zraku". Inače, iz Ureda predsjednika na svečanosti se nije pojavio nitko, čak niti izaslanik, već je samo pročitano predsjednikovo pismo. Nedolazak je pravdan ranije preuzetim obvezama.

Je li možda predsjednik Josipović želio izbjeći Petra Banića i Maria Matešu, organizatore akademije, koji su u javnosti postali poznati nakon što su položili vijenca na mjestu stradanja dva domobrana. Veceslava Holjevca prvi je tada nazvao četničko-komunističkim agresorom, dok je drugi rekao: Dosta je antifašista u Karlovcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:44