ULAZAK U UNIJU

Potpora šefova Europarlamenta: EU pregovore s Hrvatskom treba zaključiti u lipnju

Čak će i Nizozemska podržati zaključenje pregovora u lipnju jedino ako Europska komisija jasno potvrdi da je Hrvatska ispunila sva mjerila

BRUXELLES - Predsjednik Europskog parlamenta Jirzy Buzek rekao je nakon sastanka s predsjednicom hrvatske Vlade Jadrankom Kosor da podržava cilj zaključenja hrvatskih pristupnih pregovora do kraja madžarskog predsjedavanja Europskom Unijom, što znači do kraja lipnja.

Premijerka Kosor bila je u posjetu Europskom parlamentu, gdje je u utorak imala sastanke s predstavnicima svih važnih političkih skupina. Rekla je da je dobila široku potporu od svih sugovornika za napore koje Hrvatska čini kako bi se pregovori zaključili prema planu.

Europski će parlament u srijedu raspravljati o Hrvatskoj na plenarnoj sjednici u Strasbourgu te će izglasati i rezoluciju o Hrvatskoj na prijedlog izvješća Hanesa Swobode.

Ta će rezolucija pohvaliti sve što je Hrvatska do sada napravila, ali i pozvati da se u nekim područjima, poput reforme pravosuđa, depolitizaciji Hrvatske radiotelevizije te suđenjima za ratne zločine napravi više.

Iako se Kosor sastala u utorak i s liderom Grupe socijalista u Europskom parlamentu Martinom Schultzom, koji je i budući predsjednik Europskog parlamenta, te s Danielom Cohn-Benditom, koji je lider Zelene grupe, glavni sastanak je imala s parlamentarnom skupinom Europskih pučana EPP, čija je pridružena članica i HDZ.

Ova će europska stranka imati početkom ožujka sastanak kluba zastupnika u Zagrebu.

Odgovor na pitanje hoće li Hrvatska zaključiti pregovore u lipnju ili ne, neće dati sastanci Kosor, već sadržaj izvješća Europske komisije o tome je li Hrvatska ispunila sve kriterije za zatvaranje pregovora iz poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:28