RAT PRIOPĆENJIMA

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO Pročitajte što stoji u tajnoj odluci Arbitražnog suda UN-a o Ini i MOL-u

Hrvatska je od Arbitražnog suda UN-a tražila zabranu zatvaranja rafinerija, zabranu otpuštanja i zabranu prodaja dionica. Evo što je od tih zahtjeva usvojeno
 Cropix

Bez odobrenja Hrvatske ili Arbitražnog suda u Ženevi, MOL ne može slobodno prodavati dionice Ine. Suština je to, prema tvrdnjama našeg izvora, dobro upućenog u arbitražni proces oko Ine, odluke koju su nedavno donijeli suci UNCITRAL-a, arbitražnog suda pred kojim se oko Ine spore hrvatska i mađarska strana.

Ključni sukob

- MOL-u se ne zabranjuje trgovanje dionicama Ine, ali oni za to moraju prethodno dobiti suglasnost hrvatske strane ili suda. Riječ je o privremenoj mjeri, koja je na snazi dok traje arbitraža, ili dok same stranke ne postignu dogovor - pojašnjava naš sugovornik. Na takvo rješenje sugerira i priopćenje koje je u utorak medijima uputilo Ministarstvo gospodarstva. Ministarstvo, kojem je na čelu Ivan Vrdoljak, time je reagiralo na priopćenje koje je tijekom istog dana uputio MOL, a u kojem je mađarska naftna kompanija, koja drži 49,1 posto dionica Ine, tvrdi kako joj Arbitražni sud, na kojem se traži rješenje za Inu, nije postavio nikakve prepreke u prodaji Ininih dionica. Iz Ministarstva gospodarstva u priopćenju su ustvrdili da je MOL-ovo priopćenje puno netočnosti i nepotpunih informacija.

- Arbitražni sud je izdao privremene mjere protv MOL-a, koje ne sprečavaju, ali ograničavaju pravo MOL-a na prodaju dionica. Dionice se mogu prodati isključivo uz određene uvjete - poručili su iz Ministarstva gospodarstva, ne precizirajući o kakvim je uvjetima riječ.

Vezane ruke

- MOL-u se time ne brani prodaja dionica, ali na neki mu se način vezuju ruke jer bez zelenog svjetla hrvatske strane ili suda praktično ne mogu ni prodavati ni kupovati dionice Ine. U slučaju hrvatske strane, takvih ograničenja ipak nema - ističe naš izvor. Hrvatskoj državi, inače, u Ini pripada 44,8 posto dionica.

No, neki upozoravaju da, ako je sud izdao takve privremene mjere, da bi u tom slučaju o toj mjeri trebali biti obaviješteni i regulatorno tijelo, te burze.

- Zagrebačka burza dosada nije dobila takvu obavijest. MOL bi o tome trebao obavijestiti Inu, a sama Ina zatim obavještava nas ako smatra da je to potrebno - rekla nam je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Tri uvjeta

Inače, prema riječima našeg izvora s početka priče, od MOL-a se traži i da ne nanosi štetu poslovanju Ine. Ipak, detalje nije želio iznositi. Stoga ovdje jedino možemo podsjetiti da je hrvatska strana u arbitražnom postupku tražila da suci zabrane prodaju Ininih rafinerija ili otpuštanje radnika dok traje arbitražni proces. Kakav je ishod tih zahtjeva nismo uspjeli doznati, no upućeni u proces smatraju da su šanse da oni budu usvojeni slabe, jer izravno zadiru u poslovnu politiku kompanije i svakodnevno donošenje odluka u njoj.

- Priopćenje koje je poslalo Ministarstvo gospodarstva pokazuje da je MOL u arbitraži dobio određena ograničenja u trgovanju dionicama - kratko nam je prokomentirao jedan izvor.

- Možemo samo ponoviti ono što smo rekli u priopćenju. MOL je slobodan prodavati svoje dionice u Ini čak i dok traje arbitraža - kratko su nam u srijedu rekli u MOL-u kada smo ih pitali za komentar.

Strateška bitka

Puno se više nije moglo dobiti ni iz hrvatskog tabora, u kojem dio naših sugovornika smatra da je najveća vrijednost dosadašnjeg tijeka arbitraže ta što je ona (zasad) onemogućila MOL u prodaji njegova vlasničkog udjela u Ini Rusima. Upravo se ta opcija prošlih tjedana i mjeseci spominjala kao izgledna, čime je priča o Ini, u uvjetima novoga jačanja tenzija između Zapada i Rusije, prouzročenog ukrajinskom krizom, dobila i geopolitičku dimenziju. Naime, ulazak ruskih naftaša u Ininu vlasničku strukturu u uvjetima novoga hladnog rata malo tko i u Zagrebu, i u Bruxellesu, i u Washingtonu želi vidjeti.

Različiti pogledi na odluku

Do različitih tumačenja odluke Suda od strane Hrvatske i MOL-a došlo je, kažu sugovornici Jutarnjeg lista, zbog vrlo načelne definicije koju je Sud usvojio. Umjesto konkretnih zabrana i mjera, koje je Hrvatska tražila, a Sud odbio, odlučeno je da MOL ne smije na bilo koji način štetiti poslovanju Ine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:05