NOVI SUKOB

RAT S MAĐARIMA Hrvatskapodiže novu tužbu protiv MOL-azbog modela upravljanja Inom

Tri člana Uprave Ine: Dalić, Mayer i Krešić predložili su da se model upravljanja tvrtkom uskladi s hrvatskim zakonom. Mađari su ih jednostavno preglasali
 Danijel Soldo/CROPIX

Uprava Ine odbacila je zahtjev trojice svojih članova imenovanih s hrvatske strane da se promijeni model upravljanja kompanijom, odnosno da se postojeći model uskladi s hrvatskim zakonima. Zahtjev je na prošlotjednoj sjednici odbijen preglasavanjem, uz pomoć dvostrukog glasa predsjednika Uprave Zoltana Aldotta.

Lako je moguće da će se zbog toga, uz arbitražne postupke koji se vode pred međunarodnim sudovima u Ženevi i Washigtonu, pitanje upravljanja Inom morati rješavati i pred hrvatskim sudovima.

Ukidanje odbora

Članovi Uprave Ine koje je imenovala hrvatska Vlada, Niko Dalić, Davor Mayer i Ivan Krešić, podnijeli su sredinom kolovoza službeni zahtjev da se ukine odbor izvršnih direktora, koji uz predsjednika Uprave praktično upravlja kompanijom. U detaljno obrazloženom zahtjevu hrvatski trojac tvrdi da je takav model suprotan hrvatskim zakonima. Po njima, zakonski je jedino ispravno da se operativne ovlasti vrate sada potpuno izvlaštenoj Upravi.

Bez duplog glasa

Traže također da se predsjedniku Uprave ukine pravo dvostrukog glasa, instrument kojim MOL-ovi predstavnici u Upravi Ine preglasavaju hrvatsku stranu kad god to žele i faktički sve poluge vlasti drže u svojim rukama. Zahtjeve su, doznajemo, potkrijepili navođenjem konkretnih situacija u kojima su bili onemogućeni u obavljanju svojih, hrvatskim zakonima propisanih, poslova. Nisu mogli sudjelovati u donošenju odluka, čak im je zapriječen pristup informacijama o poslovanju tvrtke, bez kojih je njihovu funkciju nemoguće obavljati.

Ne samo da je zahtjev hrvatskih članova Uprave odbijen, nego su predstavnici MOL-a na isti način, preglasavanjem, podržali nedavni prijedlog Nadzornog odbora o reorganizaciji upravljanja Inom. Premda je poznato da se hrvatska Vlada, kao suvlasnik Ine, o tom modelu negativno izjasnila, ocjenjujući ga potpuno neprihvatljivim zbog koruptivnih aranžmana Ive Sanadera.

Stare netrpeljivosti

Prijedlog Nadzornog odbora ne ide u tom pravcu, nego, upravo suprotno, samo produbljuje disbalans među većinskim dioničarima i cementira potpunu dominaciju MOL-a u odlučivanju o hrvatskoj naftnoj kompaniji. Mađarski su članovi Uprave nametnuli raspravu o tom više od tri mjeseca starom i, što se hrvatske strane tiče, propalom prijedlogu te su dvostrukim glasom predsjednika Uprave Aldotta preglasali hrvatske predstavnike.

Kako je zahtjev hrvatskog trojca u Upravi Ine dogovoren s hrvatskom Vladom, njegovo jednostrano odbacivanje od strane predstavnika MOL-a samo pokazuje da dogovor dvije strane još nije na dnevnom redu. Trenutno je, čini se, mnogo izvjesnije otvaranje novog kruga bitke za Inu. Vrlo je vjerojatno, naime, da će se nelegalnost sadašnjeg modela upravljanja Inom morati dokazivati sudskim putem. Hrvati se najmanje u EU spotiču na radnom mjestu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 17:38