SPOR NAFTNIH KOMPANIJA

MOL TRAŽI 8 MILIJARDI KUNA Nova faza bitke za Inu počinje u Washingtonu

MOL tuži zbog neispoštovanih ugovora koje je 2009. sklopila Sanaderova Vlada
 Cropix

U srijedu pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu počinje arbitražni postupak koji je mađarska naftna kompanija MOL pokrenula protiv Republike Hrvatske.

MOL je arbitražni postupak pokrenuo jer Hrvatska nije ispoštovala obveze iz Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i njegovim dodacima koje je početkom 2009. Vlada Ive Sanadera sklopila s mađarskom tvrtkom. Tim dokumentima država se obvezala da će iz Ine preuzeti posao sa skladištenjem i prodajom plina te, s druge strane, u petnaestogodišnjem razdoblju po tržišnim cijenama otkupiti cjelokupne količine plina koje Ina proizvede na domaćim nalazištima.

MOL u svojoj tužbi tvrdi da šteta nije manja od 385 milijuna USD bez kamata i dodatnih šteta, odnosno oko 2 milijarde kuna. Prema nekim izračunima, s kamatama se iznos penje na oko 3 milijarde kuna, a s dodatnim troškovima možda i do 8 milijardi kuna. Odštetni zahtjev temelji se na razlici između cijene plina koju je MOL postigao na domaćem tržištu i cijene ruskog plina na granici koju je dogovorio spornim ugovorom.

I u arbitražnom postupku u Washingtonu Hrvatsku će zastupati Luka Mišetić kao predstavnik američke odvjetničke kuće Patton Boggs.

Kako doznajemo, u ime hrvatske države u Washingtonu će se pred arbitražnim sucima pojaviti predstavnik Ministarstva gospodarstva.

Zasad nema potvrde hoće li to biti ministar Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 07:56