PREMIJERKA ZAROBLJENA U LIFTU

'Čuvati političare u običnoj stambenoj zgradi naša je noćna mora'

Bivši tjelohranitelj Ivica Velić objašnjava zašto je teško čuvati osobu koja živi među civilima
- 2008. U FOTOGRAFIJAMA CROPIX-A - Osijek, 060408.U prigradskom naselju Nemetin odrzava se obuka za profesionalne tjelohranitelje koja traje dva tjedna. Obuku provodi umirovljeni casnik Damir Huber, koji ima licencu za Hrvatsku od strane 'IBSSA-e', medjunarodne organizacije za obuku zastitara i tjelohranitelja. Tecaj stoji 1000 eura, a svatko tko zavrsi obuku dobija znacku i licencu profesionalnog tjelohranitelja koja vazi u 136 zemalja.Foto: Igor Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX

ZAGREB - Ivica Velić, umirovljeni pripadnik ATJ Lučko i instruktor specijalnih jedinica MUP-a, sudjelovao je u osiguranju štićenih osoba najvišeg ranga. Situacija u kojoj se našla premijerka Kosor, zaključuje Velić, “noćna je mora” pripadnika Odjela za neposrednu zaštitu.

- To što štićena osoba živi u tzv. običnoj zgradi, među civilima, popularno je i simpatično za javnost, ali profesionalcima koji se bave njezinom fizičkom zaštitom baš i nije - tvrdi Veić.

Svi su na provjeri

- Zamislite koliko se treba obaviti provjera stanara, njihovih posjetitelja, prolaznika, majstora koji dolaze popravljati i održavati zgradu... Svega toga ne bi bilo kada bi ona živjela u fizički izoliranom objektu, u posebnom režimu - kaže Velić. No dodaje kako ni u drugim državama, osobito skandinavskim, nije neuobičajeno da najviši državni dužnosnici žive u običnim zgradama, odnosno tamo gdje su živjeli i prije stupanja na dužnost.

Bolje je ići stubama

Strane i domaće službe koje se bave osiguranjem uvijek savjetuju štićenoj osobi da koristi stube umjesto dizala jer se tako izbjegava jedna slaba karika u lancu osiguranja.

- Kad se kvar dogodi, nema rezervnog plana, nego se mora čekati da civilne službe obave svoj posao. Mojoj posebnoj grupi je pri jednoj važnoj pratnji otkazala ‘getriba’ na službenom terencu. Mogli smo samo čekati novo vozilo - prisjeća se Velić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:14