NA DAR BRODSKO ZVONO

FOTO: Premijerka Jadranka krstila Jadrolinijin trajekt Jadran

 Duje Klarić/Cropix

SPLIT - Uplovljavanjem novog, 51. po redu Jadrolinijinog trajekta, u turističku sezonu, dobar je znak za njen početak, jer turizam je ipak jedna od najvažnijih grana hrvatskog gospodarstva - rekla je predsjednica Vlade Jadranka Kosor i kuma broda na pomorskoj ceremoniji krštenja novogradnje nazvane imenom „Jadran“, održanoj u subotu u splitskoj gradskoj luci.

- Respektabilna brojka od 140 milijuna eura uložena je u obnovu Jadrolinijine flote, no važnije od toga jest da je na brodu sve nastalo zahvaljujući isključivo hrvatskoj pameti, naporima, znanju i umijeću - rekla je premijerka Kosor dodajući kako je sigurna da unatoč recesiji, ovo neće biti zadnji novoizgrađen brod.

- Nalazimo se na Jadranu, brod nosi ime Jadran, odabrali ste kumu Jadranku i mislim da se ovdje svojim imenom sasvim uklapam - rekla je među ostalim Kosor.

Kuma je na dar dobila brodsko zvono, a njime će, našalila se, svakoga dana ministrima zvoniti za provedbu što bržeg gospodarskog oporavka. S premijerkom na svečanost krštenja Jadrolinijine prinove stigla je i najjača Vladina posada: Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade i ministar financija, Đuro Popijač, ministar gospodarstva, Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture.

- Hrvatsko je pomorstvo ispunilo sva mjerila europske komisije za ulazak u Europsku uniju - kazao je tom prigodom ministar Kalmeta. Ujedno, izvijestio je kako nakon dugo vremena hrvatski brodari i hrvatska zastava nije više na sivoj nego na bijeloj listi pariškog memoranduma.

- Jadrolinijin trajekt kapaciteta 1200 putnika i 138 vozila, dvanaesti je novonabavljeni trajekt od 2004. godine, a osma novogradnja izašla iz hrvatskih brodogradilišta u tom razdoblju - izvjestio je predsjednik Uprave Jadrolinije Slavko Lončar.

Dug je preko 87 metara, širok 17.5 metara i postiže brzinu od 13 čvorova. Na brodu se nalazi klimatiziran salon, a opremljen je i hidrauličnim rampama za ukrcaj i iskrcaj vozila te pokretnim stepenicama. Prometovat će na liniji Split - Stari Grad.

- Flota kojom danas raspolažemo, u zadnjih je šest godina povećana za više od 50 posto. Ima ukupni kapacitet 3900 vozila i čak 29 tisuća putnika u jednom ukrcaju , svi trajekti su sada mlađi od 20 godina i s takvom se flotom možemo nositi s Europom i svijetom - ponosno će Lončar.

Direktor Brodogradilišta specijalnih objekata Damir Arapović, napomenuo je kako je trajekt izgrađen u vrijeme velike recesije te pred premijerkom i ministrima iskazao tek jednu želju – samo da „Jadran“ ne bude posljednji izgrađen brod

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:02