ZAROBLJENA PREMIJERKA

Kosor: Lift je propao, ali ja sam bila neustrašiva

Uoči puta u Split premijerka je zaglavila u dizalu u Šeferovoj ulici s tjelohraniteljem. Spasio ju je susjed Blagoje Božinović
 Sandra Šimunović/Cropix

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor danas oko 9 sati zaglavila je, zajedno s tjelohraniteljem, u liftu svoje zgrade u Šeferovoj ulici 4 na zagrebačkim Ravnicama gdje na drugom katu živi s majkom i sinom. Zahvaljujući susjedu Blagoji Božinoviću, koji se brzo popeo na tavan i aktivirao lift, premijerka i tjelohranitelj u dizalu su bili zaglavljeni tek nekoliko minuta. Intervenirali su i vatrogasci.

- Neustrašiva sam i ničega se ne bojim. Lift je propao kad smo ušli, ali nisam se ozlijedila i sve je u redu - rekla nam je premijerka kojoj ovo, kako nam je otkrio predstavnik zgrade Nikola Čule, nije prvi put da je ostala zarobljena u dizalu.

Dojava tjelohranitelja

- Spasio sam je iz zaglavljenog lifta i prije nekoliko godina kada je još bila ministrica - otkriva Čule.

Premijerka je danas krenula od kuće na aerodrom odakle je trebala poletjeti za Split i prisustvovati krštenju broda Jadran. U 9.11 sati vatrogasci su primili dojavu tjelohranitelja da se u Šeferovoj 4 zaglavio lift.

‘Lift je opasan za sve’

- Odmah smo izašli na teren. Šeferova je blizu naše postaje. Nekoliko minuta nakon dojave dizalo je već bilo spušteno i spašene su dvije osobe. Bile su zaglavljene oko pet minuta. Nama nije važno tko je u liftu, niti to provjeravamo. Riječ je o spašavanju kakvih imamo nekoliko na dan - rekao nam je dežurni vatrogasac.

Međutim, premijerka i tjelohranitelj su do dolaska vatrogasaca već bili spašeni. Junak dana je zamjenik predstavnika stanara i premijerkin susjed Blagoje Božinović kojega je susjeda došla obavijestiti da je premijerka zaglavila u liftu.

- Pitala me imam li ključ za dizalo jer predstavnik stanara nije bio kod kuće. Tada sam krenuo u kotlovnicu na vrhu zgrade, otključao lift, isključio struju i ručno ga pokrenuo. Sve je bilo gotovo za minutu ili dvije. Nisam otišao do premijerke vidjeti je li sve u redu jer sam se vratio bolesnoj supruzi u stan - objasnio je Božinović.

U zgradi u Šeferovoj 4 zatekli smo danas premijerkinu majku Zoricu Kosor baš u trenutku kad je ulazila u lift. Rekla nam je kako je uvijek upozoravala da lift predstavlja opasnost za stanare.

- Oduvijek sam govorila, otkad su ga ugradili, da nije dobar, da se kvari. Uopće se nije ugodno voziti u njemu, zagušljiv je - rekla je Zorica Kosor.

Serviser je bio prošli tjedan

Premijerka je kasnila u Split gdje se ispričala zbog nepredviđenog kašnjenja.

- Vjerovali ili ne, zapela sam u liftu uoči odlaska u zračnu luku. Intervenirali su vatrogasci, policajci i, kao što vidite, uspješno sam spašena - rekla je uz osmijeh.

No, neki njezini suradnici komentirali su kako se niti jednom premijeru na svijetu ne može dogoditi da živi u zgradi u kojoj ne radi lift.

- Svi je napadaju zbog tog stana, a zgrada je u katastrofalnom stanju - komentirali su.

Sporni je lift, ističe Nikola Čule, star 30 godina, a rok trajanja mu je 20 godina.

- Lift se kvari dva do tri puta godišnje, a serviser je bio i prošli tjedan - dodao je Čule.

Dobila brodsko zvono da može zvati pomoć

Nakon incidenta s liftom premijerka Kosor s manjim je zakašnjenjem stigla obaviti sve planirane protokolarne dužnosti. U Splitu je kumovala uplovljavanju broda Jadran, novog Jadrolinijina trajekta, u turističku sezonu.

- Nalazimo se na Jadranu, brod nosi ime Jadran, odabrali ste kumu Jadranku i mislim da se ovdje svojim imenom sasvim uklapam - rekla je premijerka. Kuma je na dar dobila brodsko zvono, a njime će, našalila se, svakoga dana ministrima zvoniti za provedbu što bržega gospodarskog oporavka.

U pratnji su bili i ministar financija Ivan Šuker, ministar gospodarstva Đuro Popijač te ministar mora Božidar Kalmeta. Zatim su produžili za Šibenik. ( M. Rajčić, Ž. Huljev)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:16