E-IMENICI

‘Otkako smo na tabletima, novi pozdrav nam je ‘e-profesore’

U projektu sudjeluje 70 profesora i 270 učenika, a na ideju je došla ravnateljica MIOC-a Veronika Javor nakon posjeta gimnaziji Bežigrad u Sloveniji
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Tridesetak profesora zagrebačke XV. gimnazije od ove se školske godine umjesto s “dobar dan, bok, kak’ si” pozdravlja s “e-profesore”.

XV. gimnazija, popularni MIOC , jedna je, naime, od tri škole u Hrvatskoj u koju je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u suradnji s CARNetom uvelo e-imenike.

Zasad je riječ o pilot-projektu u kojem sudjeluje 70 profesora i 270 učenika, no ideja je da s vremenom elektronski imenici ugrađeni u tablet računala iz hrvatskih škola u potpunosti istisnu plave papirnate dnevnike, tzv. blue bookove.

Na ideju da se i naše škole moderniziraju s e-imenicima došla je ravnateljica MIOC-a Veronika Javor nakon posjeta Gimnaziji Bežigrad u Sloveniji.

Bolji od Slovenije

- MIOC već dulje vrijeme surađuje s gimnazijom Bežigrad. Lani su me pozvali da ih dođem posjetiti kako bih vidjela što su sve napravili. Bila sam zadivljena. Prvom prilikom državnom tajniku Želimiru Janjiću ispričala sam kuda su oni otišli u odnosu na nas u korištenju novih tehnologija. Razgovarali smo o tome kako bi bilo lijepo da i mi tako nešto uvedemo u naše škole.

Na sreću, nije sve završilo samo na razgovoru. Ministarstvo je vrlo brzo krenulo u realizaciju projekta. Hrvatska je čak otišla korak dalje od Slovenije jer su kod njih imenici pohranjeni u prijenosnim računalima, dok su naši profesori dobili tablete. Pohvalila bih i CARNet koji je napravio odličan softver - rekla je Javor.

Ponosna je što nitko od 30-ak profesora u njezinoj školi, koja sudjeluje u eksperimentu, nije pokazao otpor prema e-imenicima, pa čak ni oni koji se nalaze godinu-dvije pred mirovinom. E-imenike odlično su prihvatili i učenici. Većina ih je vrlo ponosna jer imaju “moderne profesore”.

- Ma to vam je san snova. Prije sam za evidenciju o tome tko mi je od učenika koliko izostao morao crtati excel tablice, a sada samo samo stisnem jednu tipku i sve mi se samo izlista - priča prof. informatike Nikola Dmitrović koji ima već čitav niz ideja kako bi se sustav mogao nadograditi.

- Sustav je vrlo jednostavan i intuitivan - složni su svi profesori s kojima smo razgovarali. Neki su itekako ponosni što su dio projekta, zbog čega se, otkrivaju nam, sad pozdravljaju s “e-profesore”.

Obnavljanje svaki sat

- E-imenik je i vizualno lijep jer se pokraj imena svakog učenika mogu staviti njihove fotografije - kažu.

Nimalo ih, pričaju nam, ne smeta to što u novom imeniku mogu vidjeti samo ocjenu iz svoga predmeta. Dosad se, naime, u školama znalo događati da profesori kad ocjenjuju znanje učenike gledaju kako su oni ocijenjeni iz drugih predmeta i tome, htjeli ili ne, prilagođavaju svoje ocjene.

Kako bi se takve situacije izbjegle, e-imenik ustrojen je tako da uvid u ocjene iz svih predmeta imaju samo ravnatelj škole i razred, a ne više i predmetni nastavnici.

Napravljena je i dodatna zaštita u smislu da svaki profesor, osim što ne može gledati ocjene koje su učeniku dali njegovi kolege, ne može ni unositi ocjene iz drugih predmeta.

- U e-imenik svatko može unositi samo ocjene iz svog predmeta, i to za tekući i prethodni mjesec. Nikako ne i za period ranije. Čak se razmišlja i o tome da se i to vrijeme skrati - rekla je Zlatka Markučić, koordinatorica za uvođenje e-imenika u XV. gimnaziji.

Usto, u e-imenik se mogu unositi samo brojčane ocjene (od 1 do 5), što znači da nema više ocjena tipa 2/3 ili -4, čime se i dandanas služe pojedini profesori.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:57