‘SVE SMO KUPILI‘

Vučić otkrio nove detalje o Rafaleima za Srbiju pa ispalio zanimljivu ‘informaciju‘ o hrvatskim avionima: ‘Evo što oni mogu dobiti...‘

Predsjednik Srbije tvrdi da su ‘kupili sve, od destilirane vode do odijela za pilote‘

Aleksandar Vučić i Dassault Rafale HRZ-a

 Afp/Profimedia/

U petak je u Srbiji na vojnom aerodromu u Batajnici održana vojna vježba "Zastava 2024" i prikaz vojne tehnike kojom raspolaže Vojska Srbije. Na tom događaju bio je, naravno, i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je pritom iznio nekoliko novih informacija vezanih uz srpsku nabavku francuskih borbenih aviona Dassault Rafale. Pritom je imao potrebu osvrnuti se i na oružje za Rafale koje (ne) nabavlja i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, a koje je prvih šest Rafalea primilo u proljeće ove godine.

Na pitanje novinara portala Tango Six koju verziju Rafalea Srbija kupuje i pregovara li se pritom s kompanijom MBDA o nabavci naoružanja za njih, Vučić je odgovorio sljedeće:

- Bez veze mi je da komentiram ljubomoru iz okruženja, ali vama ću dogovoriti precizno. Dakle, naravno da vodimo razgovore i sad tu je bilo tko može dobiti Meteor. Grci mogu dobiti Meteor raketu kao što znate, a mi i Hrvati možemo dobiti Mica rakete. Koje, kao što znate idu do 300 kilometara, ako se ne varam, rekao je Vučić pa tražio od Miloradovića (vjerojatno Nenad Miloradović, pomoćnik ministra obrane, op.a.) da mu potvrdi tu informaciju na što je odgovorio samo "jeste".

Vučić je potom nastavio:

- Radimo na tome, nastavljamo razgovore, svu opremu smo već kupili, do najsitnijih detalja. Od destilirane vode do odijela za pilote.

Konačno, predsjednik Srbije istaknuo je da Srbija kupuje verziju Rafalea F4.1.

- To je najnovija verzija, primljena je tek prije mjesec dana u francusku vojsku. Dakle, najnovije i najmodernije. Ima najsuvremenije radarske sustave, najdalje se vidi. Zaštita je najbolja. Mi smo kupovali sve najbolje, mnogo smo para dali. Kod nas je sve novo, modernizirano, pogledajte samo naše helikoptere, to nama ne služi za slikanje nego za stvarno odvraćanje onih koji bi izvršili agresiju na našu zemlju, rekao je Vučić pa istaknuo koliko je ponosan na vojsku Srbije.

Podsjetimo, Srbija je s Francuskom dogovorila kupnju 12 novih avion Rafale za 2,7 milijardi eura, od kojih bi prvi trebao biti isporučen 2028. godine, a svi će biti isporučeni do kraja 2030. S obzirom na cijenu po kojoj su novi primjerci Rafale prodavani nekim drugim državama (npr. Indija je svojih 36 primjeraka platila 7,9 milijardi eura), ovaj iznos ne čini se neobičan. Zanimljivije je da će svi avioni biti isporučeni zaključno s 2030. godinom, što bi značilo da Dassault vjeruje kako može dovoljno povećati proizvodnju kako bi do tada isporučio svih plus-minus 220 Rafalea koje imaju knjizi narudžbi (točnije 223 krajem lipnja). No, uz nešto jači tempo proizvodnje, efikasnije opskrbne lance i poneku manju (ali ne nužnu) odgodu za nekog drugog kupca i to je vjerojatno ostvarivo.

To su sve informacije koje smo znali krajem kolovoza, kad je vijest o srbijanskoj nabavi Rafale objavljena. Ono što tada nismo znali je da Beogradu stiže trenutno najmodernija verzija F4.1. Opet, ni to ne zvuči nimalo neobično, budući da su naručeni novi avioni čija isporuka slijedi tek za četiri godine. Nju su inače Francuzi primili u operativnu službu u veljači ove godine.

Dio Vučićevog obraćanja koji je pomalo neobičan je onaj koji se tiče naoružanja za Rafale. Prvo je predsjednik Srbije imao potrebu istaknuti da će Grčka (imat će ukupno 24 Rafalea, od čega 12 rabljenih i 12 novih) kupiti projektile zrak-zrak Meteor, dok ih Srbija i Hrvatska - neće. I dok Vučić sigurno zna što će, ili što želi Srbija kupiti za svoje avione, u najmanju je ruku čudno da ima precizne informacije o tome kakve će projektile za svoje avione nabavljati Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Nekako je teško zamisliti da bi mu takvo što otkrili Dassault ili Macron. Vrlo vjerojatno se radi tek o parafraziraju napisa, izjava i špekulacija koje su kolale portalima i forumima, a u kojima se raspravljao o tome kakve projektile za Rafale nabavlja Hrvatska, a kakve Grčka. Što je Hrvatska točno, i u kojim količinama, nabavila od naoružanja za svoje Rafale zapravo ne znamo. A to da kao EU i NATO članica neko naoružanje bi ili ne bi mogla nabaviti vjerojatno ovisi samo o jednom - volji Zagreba da to plati.

A da ni članstvo u EU ili NATO-u nije uvjet da se nekome prodaju projektili Meteor pokazuje primjer malog, ali hiperbogatog i prilično utjecajnog Katra koji je Meteore za svoje Rafale (i Eurofightere) dobio još 2021. godine, o čemu je tada izvijestio Janes.

U svakom slučaju, projektili Meteor, a koje proizvodi europski konzorcij MBDA, smatraju se možda i najboljim zrak-zrak projektilima dugog dometa na svijetu (ili barem na Zapadu). Maksimalni domet im je 200 km, zona u kojoj im se ne može pobjeći oko 60 km, a cijena oko 2 milijuna eura po komadu. Ukratko, kao ultimativni zračni "overkill" golica maštu aviofanatika, ali i onih kojima je prvo na pameti nadmetanje sa susjedima.

Što se pak tiče rakete MICA, a za koju su Vučić i Miloradović spomenuli da ima domet od 300 km, to nije istina. Njen maksimalni domet je 80 km. Čak i domet najnovije varijante projektila, MICA NG, trebao bi iznositi 160 km. Da se razumijemo, to su i dalje sjajne brojke (iako u realnim okolnostima ovise o nizu faktora poput brzine i visine aviona i tako dalje) i sam projektil je odličan. Ali sasvim sigurno ne leti 300 kilometara.

Na kraju podsjetimo i da je Hrvatska kupila 12 polovnih Rafale F3 standarda po cijeni od 999 milijuna eura bez PDV-a. U tu cijenu, koliko je poznato, uračunati su i obuka pilota i tehničkog osoblja, simulator i naoružanje za avione. Prvih šest aviona stiglo je ove godine, a svi će biti u Hrvatskoj do travnja 2025..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:51