AFERA SMS TRANSKRIPTI

Tužitelj: Sud je mogao i trebao isključiti javnost

USKOK nije predlagao isključenje javnosti jer bi se to tumačilo da želi zaštititi Mladena Bajića
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - USKOK ne dijeli mišljenje ogranka Udruge sudaca zagrebačkoga Županijskog suda da su isključenje javnosti s dijela rasprave, na kojem je formalno kao dokaz na suđenju za ubojstvo Ive Pukanića uveden prijepis SMS poruka iz Pukanićeva iPhonea, trebali tražiti tužitelj ili obrana okrivljenika.

Nebitne poruke

Prema stajalištu USKOK-a, sudsko je vijeće moglo i po službenoj dužnosti, a ne samo na prijedlog stranaka, isključiti javnost s rasprave zbog iznošenja osobnih prilika. Razlog zbog kojega USKOK nije tražio isključenje javnosti jest što bi se to - budući da su u prijepisu bile i SMS poruke koje su razmjenjivali glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i Ivo Pukanić - vjerojatno tumačilo kao da USKOK želi zaštititi glavnog državnog odvjetnika.

Zamjenik ravnatelja USKOK-a na dvije se rasprave, 3. veljače i 15. ožujka, protivio tome da se prijepisi SMS poruka uvrste kao dokazni materijal jer je smatrao da se radi o porukama koje su nebitne za kazneni postupak.

Oba je puta obrana, posebno branitelj Slobodana Đurovića, inzistirala na tome da se prijepisi SMS poruka uvrste kao dokazni materijal u spis.

Sumnje i motivi

To je obrazlagano time da se iz tih poruka može vidjeti kako je Pukanić iznosio i neke vlastite sumnje od koga bi mu mogla prijetiti opasnost te da je i netko drugi imao motiv za njegovo ubojstvo, a ne Sreten Jocić. Udruga sudaca u svom reagiranju navodi i to da sutkinja Ivana Kršul nije medijima dala na objavu transkripte.

Tijekom rasprave samo je formalno ustanovljeno da se čita zapisnik o pretrazi mobitela, ali on nije bio sastavni dio raspravnog zapisnika, no formalno je uvršten kao dokaz u sudski spis i time je mogao postati dostupan i medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:22