SKANDAL U POŽEGI

Supruga se gušila u krvi, a liječnik nije htio doći: Uopće nije odgovarao za njezinu smrt

Dr. Hrvoje Bogadi suprugu preminule žene rekao je da je stavi u auto i doveze u Dom zdravlja, ali mu nije rekao da ju ne smije voziti u sjedećem položaju
 Vlado Kos / Cropix

Tridesetogodišnja Ivanka Bosanac, majka troje malodobne djece, umrla je zbog grubog propusta liječnika . Umjesto da se kolima Hitne medicinske pomoći iz Doma zdravlja u Požegi, gdje je dežurao, žurno uputi u dvadesetak kilometar udaljeno Kutjevo kako bi pomogao ženi koja je obilno krvarila iz nosa i usta, dr. Hrvoje Bogadi rekao je suprugu nesretne žene da je sam doveze u Dom zdravlja.

Iako mu je uspaničeni čovjek objasnio da je krv “šištala” te da je njegova supruga šest dana prije toga imala operaciju krajnika, liječnik ga je hladno upitao: “Je li ju možete ovdje dopeljat?” Dramatični poziv supruga Ivanke Bosanac i njegov razgovor s dr. Bogadijem ostao je zabilježen na vrpci, jer se pozivi na broj Hitne pomoći moraju snimati.

Skriveno od javnosti

Bio je ponedjeljak, 12. svibnja 2003., oko 20 sati. Zdravko Bosanac posjeo je suprugu na suvozačko mjesto, vezao je sigurnosnim pojasom i pohitao prema Požegi. Trebalo mu je dvadesetak minuta da vijugavom cestom prevali put od Kutjeva do požeške bolnice, no kad su stigli, žena je bila u besvjesnom stanju. Liječnici u Općoj županijskoj bolnici u Požegi mogli su samo ustanoviti smrt mlade žene. Ugušila se vlastitom krvlju.

Grubi liječnički nemar, plaćen jednim ljudskim životom, ostao je skriven od očiju javnosti gotovo devet godina. Premda se u medicinskim krugovima požeškog Doma zdravlja i tamošnje Opće bolnice sve znalo već prvoga dana, a osobito nakon obdukcijskog nalaza, odgovornost dr. Bogadija za smrt nesretne žene nitko ne postavlja ni danas.

Kaznena odgovornost

Pravomoćnom sudskom presudom Županijskog suda u Zagrebu nedvojbeno je utvrđena uzročno-posljedična veza između postupanja liječnika i smrti Ivanke Bosanac, ali ni u Domu zdravlja, ni u Požeško-slavonskoj županiji, osnivaču te zdravstvene ustanove, koji solidarno članovima obitelji nesretne žene moraju isplatiti ukupno 1,8 milijuna kuna, nitko nije postavio pitanje odgovornosti liječnika.

Sud je, naime, utvrdio da Ivanka Bosanac ne bi umrla da je njen suprug dobio upute liječnika kako valja postupiti te da je iz Doma zdravlja, čim je poziv primljen, u Kutjevo, kolima Hitne pomoći krenuo dr. Bogadi i da joj je na putu do bolnice pružio stručnu medicinsku pomoć. No, sud se nije bavio kaznenom odgovornošću dr. Bogadija, jer su tuženi bili Dom zdravlja i Požeško-slavonska županija pa je njegov nemar, zbog kojeg je nastupila smrt Ivanke Bosanac , ostao nekažnjen. Nije čak, ni u svojstvu svjedoka, bio pozvan na sud!

U vrijeme kada je Zdravko Bosanac pozvao Hitnu pomoć, dežurni dr. Hrvoje Bogadi, bio je u ambulanti, nije bio na terenu, pa je tim za pružanje hitne pomoći, u kojem su uz njega bili medicinska sestra i vozač, morao krenuti u Kutjevo. Obilno krvarenje, naime, nalaže neizostavnu intervenciju bez odlaganja, što je dr. Bogadi, koji je do tada već dvije godine radio u Hitnoj pomoći, svakako znao.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 06:01