DRUGI DAN POSJETA SVETOGA OCA

Benedikt XVI. u 20.30 napustio je Zagreb. Zbog olujnog nevremena na Plesu otkazan svečani protokol

Oko 300 tisuća vjernika okupilo se na svečanom euharistijskom slavlju na Hipodromu
 Boris Kovačev/Cropix

<<<< NOVO - 21:50 Zrakoplov sa papom Benediktom XVI. sletio je u Rim.

20:32 - Zbog jake kiše zrakopolov u kojemu je Papa Benedikt XVI. polijeće tek sada, 47 minuta kasnije nego što je isprva bilo predviđeno.

20:26 Zrakoplov će svakog trenutka poletjeti iz zračne luke Pleso.

20:12 Benedikt XVI. ušao je zrakoplov te će za par trenutaka napustiti Pleso.

20:11 Papa je u limuzini došao do ulaza u zrakoplov te se još jednom okrenuo i mahnuo okupljenom mnoštvu koje mu je klicalo 'Benedikte, Benedikte'.

20:06 Zrakoplov Croatia Airlinesa kasni, a očekuje se da će svakog trenutka Papa ući u avion i napustiti Hrvatsku. Kiša još uvijek pada, no vremenske prilike ipak su povoljnije. Pročitajte kako je izgledao ispraćaj na Plesu

19:50 Papa Benedikt XVI. stigao je u zračnu luku Pleso.

19:39 Zrakoplov bi trebao poletjeti u 19.45 sati, a zasad nije poznato hoće li let biti odgođen zbog lošeg vremena.

19:37 Iako je u zračnoj luci sve bilo spremno za dostojni ispraćaj Pape, svečanost je otkazana zbog kiše i grmljavine, obavit će se tek rukovanje s predsjednikom Ivom Josipovićem te drugim visokim dužnosnicima iz političkog i crkvenog života.

19:31 Prema posljednjim informacijama, protokol ispraćaja papa Benedikta XVI. u zračnoj luci mogao bi biti skraćen zbog vremenskih prilika i kašnjenja.

19:29 Kolona s Papom je stala kako bi Papu iz papamobila premjestili u limuzinu. Večerašnji protokol malo kasni, a zbog jake kiše bi mogao biti odgođeno polijetanje iz zračne luke Pleso.

19:15 Na ulicama Zagreba oduševljeno mnoštvo pozdravlja Papu, koji završava svoj prvi pastoralni posjet Hrvatskoj.

19:13 Benedikt XVI. ušao je u papamobil, odakle će svakog trenutka krenuti prema zračnoj luci. Ispraćen je povicima 'Benedikte, Benedikte', te zvonjavom iz katedrale.

19:11 Papa Benedikt XVI i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić napustili su Nadbiskupski dvor te su sjeli zajedno sa mnoštvom svećenika kako bi snimili zajedničku fotografiju.

19:08 - Predviđeno je da zrakoplov u kojem će biti Papa zajedno s vatikanskim novinarima i ostalim članovima delegacije poleti iz Zagreba u 19 sati i 45 minuta, no očekuje se da će zrakoplov u polasku kasniti. U zračnoj luci Pleso još uvijek pada kiša.

19:00 Očekuje se da papa Benedikt XVI napusti Nadbiskupski dvor te krene prema zračnoj luci Pleso.

18:52 U zračnoj luci Pleso sve je spremno za povratak pape Benedikta XVI. u Italiju posebnim zrakoplovom Croatia Airlinesa. Sve, osim vremenskih prilika, jer se na Plesu upravo spustio pljusak.

Svečanost odlaska trebala bi trajati kratko. Okupljenima će se obratiti predsjednik Ivo Josipović te papa Benedikt XVI.

18.25 - Molitva Večernje mise je završila, nakon čega se Papa uputio do groba blaženog Alojzija Stepinca gdje se pomolio u tišini. Pročitajte Papin govor u katedrali

17:30 - Od srca vas pozdravljam te vam zahvaljujem za svjedočanstvo koje dajete Crkvi kao što su to učinili toliki Pastiri i Mučenici u ovoj zemlji od svetog Dujma sve do blaženog kardinala Stepinca, ljubljenog kardinala Kuharića i mnogih drugih“, riječi su koje je Benedikt XVI. uputio biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima u pozdravnom govoru na početku molitve.

- Blaženi Alojzije Stepinac uzor je kršćanskog mučeništva koje je najviša mjera svetosti, ali to jest uvijek i samo zahvaljujući Kristu, po njegovu daru, kao odgovor na njegov prinos koji primamo u Euharistiji. Mučeništvo kardinala Stepinca označava vrhunac nasilja usmjerenih protiv Crkve tijekom užasnoga razdoblja komunističkoga progona, rekao je Papa.

17:16 - Kardinal Josip Bozanić je čestitao Papi Benediktu XVI. 60. obljetnicu od svećeničkog ređenja. Zaredio se 29. lipnja 1951. godine u Njemačkoj.

- Tih 60 godina ne odnosi se samo na Vaš život, jer one su zahvatile brojne živote. Čast nam je i veliko zadovoljstvo što Vam možemo ovu čestitku izreći u Zagrebu, znajući da njezin odjek seže mnogo šire - rekao je kardinal Bozanić te se prisjetio i prethodnog susreta tadašnjega kardinala Josepha Ratzingera s vjernicima u Katedrali prigodom dvadesete obljetnice smrti kardinala Franje Šepera, Ratzingerova prethodnika na mjestu prefekta Kongregacije za nauk vjere.

17:00 - Sveti Otac ulazi u Katedralu, a prate ga zvuci orgulja. Nakon što je obišao Katedralu večernja je molitva mogla početi.

16:50 - Papa Benedikt se kreće prema Katedrali, gdje će od 17 sati moliti večernju molitvu s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te će se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca.

15:02 - Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Federico Lombardi, izjavio je danas kako je papa Benedikt XVI. u Hrvatskoj izvanredno prihvaćen od naroda, ali i državnih vlasti. Pročitajte opširnije

12:35 - Misa je završila nakon čega je papa Benedikt XVI blagoslovio vjernike.

Papa će u 14 sati objedovati u novom sjedištu Hrvatske biskupske konferencije. U 17 sati će u katedrali moliti večernju molitvu sa biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te će se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca.

12:21 - Papi je uručena spomen-svijeću, repliku velike Zavjetne spomen-svijeće hrvatskih katoličkih obitelji, a on je zahvalio na pobožnom sudjelovanju kojim su vjernici izrazili ljubav prema obitelji.

11:30 - Papa Benedikt XVI. u svojoj je propovjedi na misi na zagrebačkom Hipodromu pozvao na zabranu pobačaja. Na misi održanoj povodom susreta hrvatskih katoličkih obitelji, poručio je da je uz riječ same Crkve, vrlo važan stav i zalaganje katoličkih obitelji, “posebno kao potvrda nepovredivosti ljudskoga života od začeća do njegova prirodnoga skončanja, što je jedinstvena i nezamjenjiva vrijednost obitelji utemeljene na braku i na potrebi zakonskih odredbi koje bi podupirale obitelji u zadaći rađanja i odgoja djece”.

Papa je pozvao obitelji da se odupru sekularizaciji i širenju vrijednosti potrošačkog društva koje u drugi plan guraju vrijednosti života i istinskog zajedništva. Pozvao je obitelji da se trajno obavežu da će djecu učiti moliti i da mole zajedno.

Obitelj se kao “temeljna ljudska stvarnost” danas suočava s teškoćama i prijetnjama, pa stoga ima i posebnu potrebu da se evangelizira i podrži. U današnjem su društvu više no ikad potrebne uzorne kršćanske obitelji, rekao je, no nažalost, posebno u Europi, širi se sekularizacija koja “Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost obitelji”.

- Apsolutizira se sloboda bez odgovornosti za istinu, i njeguje se kao ideal individualno dobro preko potrošnje materijalnih dobara i površnih iskustava, ne vodeći računa o kvaliteti odnosa s osobama i o najdubljim ljudskim vrijednostima. Ljubav se svodi na sentimentalni osjećaj i zadovoljavanje nagonskih poriva, bez nastojanja da se stvore trajne emocionalne veze - kritizirao je Papa i pozvao sve da se odupru tom mentalitetu.

Papa je također pozvao mlade da ne žive zajedno prije braka ili, još gore, da ostaju u vanbračnoj vezi.

- Drage obitelji, budite hrabre! Ne popuštajte sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili čak kao zamjenu za brak. Pokažite da je moguće ljubiti poput Krista, bezrezervno, da se nije potrebno bojati brige za drugu osobu, radujte se očinstvu i majčinstvu! Otvorenost životu znak je otvorenosti prema budućnosti, pouzdanja u budućnost - poručio je papa vjernicima zemlje u recesiji, ističući da je dobro obitelji istodobno i dobro Crkve.

10:50 - Benedikt XVI. pozdravio je i zahvalio okupljenima na hrvatskom jeziku, te nastavio propovijed na latinskom, uz naknadni svećenikov prijevod na hrvatski. Misi prisustvuju predsjednik Ivo Josipović uz suprugu Tatjanu, premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić.

10:35 - Blagoslovom pape Benedikta XVI. "Mir vama" počelo je misno slavlje u povodu obilježavanja Prvog nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji. Na oltaru se nalazi kip Majke Božje Bistričke, uz 1100 svećenika, crkveni zbor s oko 600 osoba te puhački orkestar Hrvatske vojske. Na slavlju se vide transparenti "Papa mi te volimo", "Uvijek vjerna Hrvatska", itd. Osim iz Hrvatske, na Hipodromu su se okupili vjernici iz okolnih zemalja - BiH, Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske, Njemačke, Nizozemske...

10:25 - Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić u svom je govoru pozdravio papu Benedikta XVI. i poželio mu dobrodošlicu, istaknuvši kako ga je Hrvatska dugo čekala. Bozanić je podsjetio da je na Hipodromu održana misa tijekom prvog posjeta pokojnog pape Ivana Pavla II., kojeg je sadašnji papa Benedikt XVI. nedavno beatificirao. Također, nadbiskup Bozanić podsjetio je i na povijesnu bliskost Hrvata i Vatikana, kao i ulogu obitelji, koja je, kako kaže Bozanić, "najsvetija ustanova zdravoga društva".

"Ovaj susret kruna je tih nastojanja i ujedno poticaj na novi zamah u zalaganju za obitelj kao najsvetiju ustanovu zdravoga društva. Sveti Oče, uvjereni smo da će Vaša prisutnost i Vaša riječ biti ohrabrenje svim obiteljima, osobito onima koje trpe, kao i svima mladima kojima se, po daru života u kršćanskoj obitelji, povjerava odgovornost za budućnost Crkve i društva", rekao je Bozanić.

"Vama je poznat ovaj narod hrvatski, njegov mukotrpni hod tijekom povijesti, njegovi kršćanski korijeni i plodovi. Uvijek ste pokazivali koliko cijenite hrvatske vjernike. Susretali ste ih na životnim putovima na kojima su svjedočili o privrženosti Crkvi, Majci Božjoj i Petrovim nasljednicima", kaže Bozanić.

10:00 - Oko 300 tisuća vjernika okupilo se na svečanom euharistijskom slavlju na Hipodromu. Procesijom svećenika i biskupa počela je procesija.

09.35 - Papa Benedikt XVI. došao je na Hipodrom u svom papamobilu. Vjernici, među kojima brojne obitelji s djecom, Svetog su Oca dočekali pjesmom, pljeskom i mahanjem zastavicama. Papa je blagoslivljao okupljene. U jednom trenutku je zastao, uzeo u naručje dvije bebe, i također ih blagoslovio.

Vjernici su se tijekom noći, unatoč povremenoj kiši, počeli okupljati na Hipodromu gdje je od 3 sata ujutro počelo molitveno bdijenje kao pretprogram za misu koja je zakazana za 10 sati. Dolazaka pape Benedikta XVI. na Hipodrom očekuje se oko 9.30.

Od 3 do 4.30 trajala je Služba svjetla koju su predvodili svećenih i šest hrvatskih obitelji. Molila su se radosna otajstva krunice te čitali odlomci iz evanđelja, te govora pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.

Od kraja Službe svjetla do 7 sati ujutro nastupao je mješoviti obiteljski zbor i VIS.

Od 7 pa do 8 sati na programu je poetsko-glazbeni recital autora i redatelja Renea Medvešeka, dok je od 8 do 9 sati predviđen završni molitveni dio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:20