MISA NA HIPODROMU

Krčki biskup Župan dobio veliki pljesak: Trebalo bi konačno revidirati zakon koji dopušta prekid trudnoće

 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Krčki biskup mons. Valter Župan , predsjednik Vijeća HBK za obitelj, poručio je na Hipodromu kako okupljeni vjernici svjedoče da su nepovredivost života, brak i obitelj bili njihovo vjekovno opredjeljenje na kojemu kane graditi i svoju budućnost, te pozvao na revidiranje zakona koji dopušta prekid trudnoće.

SPECIJAL: SVE O POSJETU PAPE HRVATSKOJ

- Sveti Oče! U ime okupljenih vjernika izričem Vam zahvalu što ste došli u Hrvatsku i predsjedali slavlju našega prvoga Obiteljskog dana i tako pridonijeli da se konačno čuje glas hrvatskih katoličkih obitelji. Ovo mnoštvo koje je pred Vama čvrsto prianja uz nauk o nepovredivosti života, o braku i obitelji kojega Vi neustrašivo naviještate. Mi smo zato danas i došli ovamo da Vam posvjedočimo kako je to bilo naše vjekovno opredjeljenje i da na njemu odlučujemo graditi i svoju budućnost - rekao je mons. Župan.

Hrvatski narod kroz trinaest stoljeća u svojoj domovini proživljavao je duga teška razdoblja, istaknuo je, dodajući da je postao predziđe kršćanstva u ovom dijelu svijeta.

- Ali to smo smogli zato jer su nam obitelji bile utemeljene na čvrstim vrednotama evanđelja, pa smo bili slični kući utemeljenoj na stijeni koja se ne ruši kada dođu oluje, a oluja je bilo uistinu mnogo. Ima ih i danas. Sveti Oče! Svjesni smo da i danas braku i obitelji prijeti srozavanje njihove stabilnosti. Promiču se oblici zajedništva života koji nemaju nikakav temelj u europskoj kulturi i pravnoj baštini, a upravo se na stabilnosti obitelji i na kršćanskim vrednotama temeljila izgradnja civilizirane Europe i naše Hrvatske koja je od uvijek sastavni i neodvojiv dio Europe. Čvrsto smo uvjereni da se na tome temelji i naša budućnost - poručio je.

Župan je naglasio da, ako se danas svim priznaje pravo na slobodno izražavanje svojih stavova, onda katolički vjernici izjavljuju da, predstavljajući većinu hrvatskog naroda i građana Hrvatske, imaju neotuđivo pravo da žive te javno iznose i navještaju vrijednosti po kojima im je darovan život.

- Imamo pravo i hoćemo da djeca svoje roditelje mogu nazivati prirodnim imenom 'mama' i 'tata'. Ona imaju naravno pravo da pred svima posvjedoče da imaju oca i majku koji su im podarili život. Imamo pravo i želimo da oni koji nama upravljaju promiču život i da se konačno revidira zakon iz nekih, željeli bismo vjerovati, prošlih vremena o prekidu ljudskog života, i da se ne naziva napretkom ono što vodi u smrt - rekao je krčki biskup čiji je govor popraćen velikim pljeskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:52