O PAPINOM POSJETU HRVATSKOJ

Strani mediji: Benedikt pozvao Hrvatsku da kao članica EU brani katoličanstvo

"Propovjed 84-godišnjeg Benedikta posljednja je u seriji salvi protiv onoga što Crkva vidi kao rastući anti-katolicizam i ‘kršćanofobiju’ u Europi", prenosi Reuters, ističući da se Papa danas na Hipodromu založio za zabranu pobačaja, protiv života udvoje bez braka i umjetne kontrole rađanja
Zagreb, 050611. Hipodrom.Posjet Pape Benedikta XVI. Hrvatskoj - Zagreb, 04. i 05. lipnja. Svecano euharistijsko slavlje povodom Nacionalnog dana obitelji.Na slici: Papa Benedikt XVI. na euharistijskom slavlju na Hipodromu.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Papa je pozvao Hrvatsku da kao članica Europske unije brani katoličanstvo, prenosi radio Glas Amerike. Papa je snažno podržao ulazak Hrvatske u Europsku uniju, prenijela je većina svjetskih medija poruke prvog dana posjete Benedikta XVI. Hrvatskoj. Većina velikih medija prenosi tek agencijske vijesti. Britanski BBC izdvaja papinu poruku da razumije strahove od gubitka kulturnog identiteta ulaskom u EU, ali i Europi treba podsjećanje na njene kršćanske korijene.

Prenose Benediktovu kritiku EU birokracije, ali i kritičke tonove u hrvatskoj javnosti zbog 4 milijuna eura visokih troškova dvodnevnog posjeta. U analizi BBC-jev stručnjak za Balkan Mark Lowen tumači da je religija, u vrijeme dok je Hrvatska bila dio Jugoslavije, razdvajala različite nacionalne grupe, jer su Hrvati većinom katolici, a Srbi pravoslavci, pa je zato katoličanstvo u srži hrvatskog identiteta.

SVE O PAPINOM POSJETU HRVATSKOJ

BBC prenosi kako Papa posjećuje grob “kontroverznog kardinala iz Drugog svjetskog rata” Alojzija Stepinca. U posebnom tekstu s naslovom “Stepinac: Heroj ili kolaboracionist?” pišu da je “povijest zabilježila da je 1941. kao zagrebački nadbiskup Stepinac podržavao hrvatsku vladu koja je uživala podršku nacista”, no idućih godina govorio je protiv režimske genocidne politike koja je dovela do smrti tisuća Srba, Židova, Roma i oponenata među Hrvatima.

Kritičari kažu da njegova osuda nije bila dovoljna javna ni dovoljno snažna, prenosi BBC, a Stepinac je nakon dolaska komunista na vlast osuđen zbog kolaboracije s nacistima u montiranom procesu. S današnje propovjedi na Hipodromu agencija Reuters prenosi da je papa pozvao na zaustavljanje dezintegracije obitelji u Europi. Tradicionalne obitelji u Europi se raspadaju pod težinom sekularizacije, upozorio je papa i pozvao na donošenje zakona koji će pomoći parovima da se nose s troškovima podizanja i školovanja djece.

“Propovjed 84-godišnjeg Benedikta posljednja je u seriji salvi protiv onoga što Crkva vidi kao rastući anti-katolicizam i ‘kršćanofobiju’ u Europi”, objavio je Reuters. Govoreći u zemlji u kojoj su od 4,4 milijuna stanovnika 90 posto katolici, Papa se založio za zabranu pobačaja, protiv života udvoje bez braka i umjetne kontrole rađanja. Propovjed na Hipodromu, tumači Reuters, odražava uvjerenje Vatikana da je katolička Crkva u Europi pod udarom nekih nacionalnih vlada i institucija same Europske unije po pitanju gay brakova, pobačaja, religijskog odgoja i korištenja vjerskih simbola na javnim mjestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:33