BESTIJALAN ZLOČIN

SMAKNUO BRATA I ŠOGORICU 'Gledao sam se krvav u ogledalo i rekao: Ako nema mene, neće biti ni njega...'

'Dok sam stajao ispred vrata njegove kuće i repetirao, izašla je šogorica Marija i kriknula'
 Mate Piškor/CROPIX

SISAK - Toliko mi je bilo krivo i teško što me brat izudarao i kada sam se onako krvav pogledao u ogledalo rekao sam samom sebi: Ako nema mene, nema ni njega. Uzeo sam automatsku pušku koja je godinama napunjena stajala ispod kreveta i krenuo prema bratovoj kući. Dok sam stajao ispred vrata njegove kuće i repetirao, izašla je šogorica Marija i kriknula. Taj me krik preplašio i opalio sam iz puške prema njoj i ona je pala. Nju nisam mislio ubiti. Uto se na vratima pojavio moj brat Antun. Opalio sam i prema njemu više metaka. Pao je i on na glavu niz stepenice i nije se više micao. Okrenuo sam se, ostavio pušku na stubištu svoje kuće i zvao suprugu koja je otišla poslom u Kutinu, te joj rekao što sam učinio. Ubrzo je došla policija i predao sam im se. Prije događaja potukao sam se bratom zbog svađe oko međe, odnosno, on, jači, mene je istukao: lupio me čekićem po ruci i glavi, slomio nos, davio me. Uplašio sam se za život i zbog toga sam to učinio".

Rekao je ovo Jakov Dabrović iz mjesta Voćarica pokraj Novske, kojem je u četvrtak počelo suđenje na Županijskom sudu u Sisku zbog kaznenog djela ubojstva. Njega optužnica tereti da je 10. srpnja prošle godine, u 10.50 sati iz automatske puške koju je nezakonito posjedovao, s više hitaca ispaljenih s udaljenosti od oko četiri metra, na vratima njihove kuće ubio svojeg pet godina starijeg brata Antuna i njegovu suprugu, svoju šogoricu, Mariju (61).

Optuženi Dabrović, koji je u pritvoru od 10. srpnja prošle godine, rekao je da razumije optužnicu i da je kriv za ubojstvo brata i šogorice, no da je sve učinio u stanju velikog šoka i u strahu za vlastiti život, jer ga je brat neposredno prije ubojstva istukao, davio, udario čekićem.

Priču o svađi braće oko međe, sklonosti alkoholu optuženog, potvrdili su saslušani svjedoci: Zvonimir, sin ubijenih Antuna i Marije, njegova supruga Kristina, te brat i supruga ubojice Ivan i Mira. Posebno dramatično bilo je svjedočanstvo Kristine Dabrović, snahe ubijenih Antuna i Marije Dabrović. Rekla je kako je bila s maloljetnom kćeri na katu kuće kada je čula pucnjeve i krik svekrve, te ubrzo potom još nekoliko hitaca. Strčala je dolje i vidjela svekra i svekrvu kako žene pred vratima kuće u lokvama krvi.

FOTO: Mate Piškor/CROPIX

Sagnula se do svekrve koja je davala znakove života da joj pomogne. „Svekrva je samo rekla „ne“ i pružila ruku, te umrla. Stric Jakov stajao je nedaleko od nas s puškom u ruci. Opalio je još jedan hitac u tijelo svojeg brata, a potom je oružje okrenuo prema meni. Počela sam u očaju bježati uz stepenice, zaključala sam vrata stana i sakrila kćer. Bojala sam se da će doći za nama i nas ubiti. Pozvala sam policiju, te muža da mu kažem kako je stric ubio mamu i tatu, rekla je Kristina Dabrović.

Odvjetnik okrivljenog odvjetnik iz Siska Berislav Balenović ističe kako se ovdje ne radi o počinjenju kaznenog djela dvostrukog ubojstva, zbog čega optužba tereti Dabrovića, nego o kaznenom djelu usmrćenja na mah u slučaju ubojstva Antuna i kaznenom djelu usmrćenja iz nehaja u slučaju ubojstva Marije Dabrović.

Naime, okrivljeni je iznoseći svoju obranu ponavljao kako nije htio ubiti Mariju, nego je u nju opalio slučajno, jer se prestrašio njezina krika. A brata je ubio u šoku, ljut i povrijeđen. Prije toga popio je nekoliko čaša rakije.

Suđenje se nastavlja u petak, 30. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:00