SUĐENJE BRATOUBOJICI

FATALNA SVAĐA OKO MEĐE U VOĆNJAKU 'Pukao mi je film. Zgrabio sam pušku, repetirao, i ubio ih'

 Mate Piskor / CROPIX

SISAK - Okrivljeni Jakov Dabrović (62) iz Voćarice pokraj Novske, kojem se na Županijskom sudu u Sisku sudi zbog ubojstva brata i šogorice, zločin je počinio pod utjecajem alkohola (izmjereno mu je 1,82 promila).

No, unatoč tomu bio je svjestan što čini. Svega se sjeća, detaljno je opisao nakon počinjenja zločina kako je nakon sukoba s bratom otišao u svoju kuću, uzeo automatsku pušku koju je držao ispod kreveta, repetirao ju i došao ispred bratovih vata. Prva mu je pred nišan došla bratova žena, Marija (61), u koju je ispalio pet hitaca, a potom je u brata Antuna (66), koji iz kuće izašao nakon žene, ispalio tri hica. Oboje je ubio na licu mjesta. Alkoholiziranost je tome pridonijela, jer da nije bio pijan vjerojatno bi razmislio što čini, ne bi reagirao tako naglo, vjerojatno bi se ohladio nakon svađe.

Rečeno je ovo u petak na Županijskom sudu u Sisku, u nastavku suđenja Jakovu Dabroviću, kojem se sudi zbog optužbe da je 10. srpnja prošle godine hicima iz automatske puške ubio brata i bratovu ženu.

Na suđenju se moglo čuti kako je među braćom bilo sukoba fizičkih i verbalnih i ranije. Oni su se svađali zbog međe, zbog toga tko je glavi brat, tko je jači, bolji. Ovdje je riječ ne o strahu za život, nego o povrijeđenoj taštini i narcističkoj povredi, te osveti zbog povrijeđene taštine, stoji u psihijatrijskom vještačenju Jakova Dabrovića.

Vještaci zaključuju kako je sukob kod međe u voćnjaku bila kap koja je prelila čašu. Stoga sudu predlažu, ukoliko proglasi Jakova Dabrovića krivim, da mu se odredi mjera sigurnosti - liječenje od alkoholizma.

Okrivljeni Jakov priznao je zločin još prvog dana suđenja. Priznaje da je ubio brata i šogoricu, ali se brani da je to učinio u teškom stanju šoka, u strahu za život, jer ga je, kako tvrdi, brat Antun, nekoliko minuta ranije istukao tijekom svađe oko međe. Tvrdio je kako ga je brat pokušao ubiti udarcem čekićem, da ga je udarao nogama i rukama, slomio mu nos, davio ga. Zbog toga je odvjetnik Berislav Balenović, koji brani Dabrovića, istaknuo da ovdje nije riječ o dvostrukom ubojstvu, nego o ubojstvu na mah i ubojstvu iz nehata. Brata je ubio jer se bojao za život, a šogoricu slučajeno, nehotice, tvrde okrivljeni i njegov branitelj.

Ispitana svjedokinja Slavka Šajatović navela je kako je vidjela to jutro braću u voćnjaku.

- Jakov je ležao na leđima, a nad njim s rukama na prsima mu klečao je Antun. Nisam vidjela da se tuku, nisam vidjela da su krvavi, vidjela sam da su se digli sa zemlje i jedan uz drugoga otišli svaki u svoju kuću. No, ubrzo sam čula pucnjavu i vidjela sam Antuna i Mariju kako leže mrtvi i Jakova kako stoji s puškom u ruci.

Medicinski vještak dr. Dražen Janković, ustvrdio je pak kako su okrivljenom Jakovu u kirurškoj ambulanti bolnice u Sisku utvrđene tek lakše tjelesne ozljede, poput vanjske ozljede glave, ogrebotine na nosu, te bolnih mjesta na leđima koja nisu bila vidljivo ozlijeđena. On je tim iskazom srušio tvrdnje obrane da je ubijeni Antun htio ubiti Jakova, da ga je teško ozlijedio, da ga je udario teškim čekićem po glavi.

Suđenje bratoubojici će biti nastavljeno 25. veljače, saslušanjem svjedoka koji su vidjeli obračun braće kod međe i čuli prijetnje da će ubiti brata i šogoricu, koje je iznosio mjesecima prije počinjenja zločina, ubojica Jakov Dabrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:59