SVAĐA OKO MEĐE

DOBIO 27 GODINA ROBIJE Hladnokrvno na kućnom pragu iz automatske puške smaknuo brata i šogoricu: 'Za brata mi je jako žao'

Sisak, 020315.Jakov Dabrovic (62) iz Vocarice pokraj Novske osudjen je na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 27 godina za ubojstvo brata i sogorice 10. srpnja prosle godine. Za ubojstvo brata dobio je 14, sogorice isto 14, a za nezakonito drzanje oruzja, medju kojim je i puska iz koje je ubio brata i sogoricu, godinu dana zatvora.Na fotografiji: Jakova Dabrovica odvoce iz sudnice u zatvor.Foto: Mate Piskor / CROPIX
 Mate Piškor / CROPIX

SISAK - Hladnokrvni ubojica brata i šogorice, Jakov Dabrović (62) iz Voćarice pokraj Novske proglašen je krivim na Županijskom sudu u Sisku za dvostruko ubojstvo, te za nezakonito posjedovanje dviju pušaka i municije.

Predsjednica sudskog vijeća sutkinja Melita Avedić izrekla mu je za ubojstvo šogorice Marije 14 godina zatvora, za ubojstvo brata Antuna također 14 godina te godinu dana zatvora za nedozvoljeno posjedovanje oružja, među kojim je i automatska puška iz koje je ubio brata i šogoricu. Izrečena mu je jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora od 27 godina.

Pored toga, zbog ovisnosti o alkoholu izrečena mu je mjera obaveznog liječenja od alkohola, te mora podmiriti troškove kaznenog postupka.

Obrazlažući presudu, sutkinja Avedić istaknula je kako je nedvojbeno utvrđeno da je Jakov Dabrović 10. srpnja prošle godine, oko 10.50 sati, hicima iz automatske puške ubio brata i bratovu ženu. U Mariju Dabrović ispalio je pet hitaca, a u rođenog brata Antuna tri. Ubio ih je na kućnom pragu.

Također je nesporno utvrđeno da je zločin osuđeni Dabrović počinio pod utjecajem alkohola (izmjereno mu je alkotestiranjem 1,82 promila), ali sudski vještaci psihijatri istaknuli su, a sud prihvatio kao činjenicu, da je ubojica bio svjestan što čini. Nakon tučnjave i svađe s bratom zbog međe otišao je u svoju kuću, uzeo automatsku pušku koju je držao ispod kreveta, napunio je i došao ispred bratovih vrata. Prvu je ubio bratovu ženu Mariju, koja je prva izašla pred kuću. U nju je ispalio pet hitaca, a potom je u brata Antuna (66), koji iz kuće izašao nakon žene, ispalio tri hica.

Okrivljeni Jakov priznao je zločin još prvog dana suđenja. No, tek je zadnjeg dana suđenja, u petak 27. veljače rekao da mu je jako žao što je ubio brata, da bi volio da je obrnuto. Do tada je govorio da je zločin počinio u samoobrani, da se bojao za vlastiti život, da ga je brat teško ozlijedio čekićem, i istukao zbog međe. Zbog toga je odvjetnik Berislav Balenović, koji je branio Dabrovića, isticao u obrani da ovdje nije riječ o dvostrukom ubojstvu, nego o ubojstvu na mah i ubojstvu iz nehata. Brata je ubio jer se bojao za život, a šogoricu slučajno.

Izricanje presude Jakov Dabrović mirno je saslušao. Nije reagirao, nije mijenjao izraz lica ni kada su mu zatvorski stražari stavljali lisice izvodeći ga iz sudnice prema obližnjem zatvoru, iz kojeg neće van dugo godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:05