DRAMA NA JUGU ZEMLJE

FOTO, VIDEO Požar kod Dubrovnika zaprijetio kućama: Na terenu su stotine vatrogasaca

Požar je buknuo noćas poslije dva sata, a nošen jakim vjetrom proširio se prema kućama
 Nikša Duper / Dubrovački vjesnik / CROPIX

NOVO 15:10 - Dvjestotinjak vatrogasaca i dva kanadera sudjeluju u gašenju požara koji je u subotu dvaput zaprijetio kućama u Platu i Solinama u Župi dubrovačkoj kod Dubrovnika, zaustavio promet i otežao prijevoz putnika iz Dubrovnika prema Zračnoj luci u Čilipima koji su se zbog zatvaranja Jadranske magistrale brodicama prevozili do Cavtata i dalje prema aerodromu kako ne bi kasnili na letove.

Pripremite se za gužve na cestama: Na A1 kolona duga 6 kilometara

Cijela općina Konavle istočno od požarišta je bez struje, a opsrkba je prekinuta zbog akcije gašenja.

Ugroženi stambeni objekti na požarištu su obranjeni, ali je vatrena fronta u pograničnom brdskom predjelu iznad trafostanice Plat još aktivna, pa gasitelji strahuju da bi se jačanjem bure mogla proširiti prema Konavlima. Izgorjelo je desetak hektara šume i niskog raslinja.

13:15 Gašenje požara na području Župe Dubrovačke u mjestu Plat je u tijeku, a požarom je zahvaćena šuma i nisko raslinje.

Uslijed jakog vjetra požar se jutros približio kućama, koje su vatrgasci uspjeli obraniti, te po riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića, kuće više nisu ugrožene.

Jadranska turistička cesta koja vodi prema Zračnoj luci Dubrovnik od 10:30 sati ponovo je otvorena za promet koji je usporen. Dio putnika koji tijekom poslijepodneva polijeću iz dubrovačke zračne luke, brodom se iz Dubrovnika prebacuju za Cavtat odakle se dalje voze na aerodrom.

Na terenu je i dalje 200-injak vatrogasaca, a požar gasi i jedan kanader.

________________________________________________________

DUBROVNIK - Zbog jakog vjetra požar iznad mjesta Plata u Župi dubrovačkoj ponovo se aktivirao pa je stanje i dalje teško, a vatra prijeti i pojedinim kućama.

U gašenju požara sudjeluju pripadnici DVD-a Župa dubrovačka, javne vatrogasne postrojbe grada Dubrovnika , Dubrovačkog primorja i Konavala, Interventna državna vatrogasna postrojba te brojni mještani kao i dva kanadera.

Promet prema Zračnoj luci Dubrovnik zatvoren je poslije devet, a kako javlja Hrvatski autoklub prekinut je promet na Jadranskoj magistrali (D8) kod Dubrovnika u mjestu Mlini.

Direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić kaže kako poslijepodne imaju značajan broj letova čije je polijetanje u ovom trenutku upitno, javlja Dubrovački vjesnik.

Požar je buknuo noćas poslije dva sata, nošen jakim vjetrom proširio se prema kućama, a po riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića vatra je zahvatila desetak hektara površine, ali je brzom intervencijom vatrogasaca oko četiri sata stavljen pod kontrolu.

Međutim zbog jakog vjetra požar se opet aktivirao, a pretpostavlja se da ga je prouzročio udar groma.

Ploče: Veliki šumski požar iznad Komina

PLOČE-KOMIN - Veliki šumski požar koji je u subotu ujutro izbio iznad naselja Komina još uvijek nije pod nadzorom gasitelja. Hori nekoliko hektara borove šume, makije i niskog raslinja.

Kako doznajemo od gasitelja na terenu, nisu ugrožene kuće u Kominu ali vjetar i nepristupačan teren otežavaju stavljanje vatrene stihije pod nadzor. Vatru gase pripadnici Jacvne vatrogasne postrojbe Metković i Ploče, DVD, Kule Norinske, Opuzena i Slivna a pomaže im i jedan kanader.

Zbog požara grad Ploče je ostao bez električne energije. (Stanislav Soldo)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:57