BORBA S VATROM

I dalje gori kod Skradina, u posljednji trenutak obranjena naselja u dolini Neretve

 Ante Baranić / CROPIX

ZAGREB - I dalje je u tijeku gašenje požara otvorenog prostora na području Skradina gdje se procjenjuje da je opožareno 420 hektara trave, niskog raslinja, smrike i borove šume, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

U gašenju sudjeluju županijske vatrogasne snage s oko 115 vatrogasaca i 42 vozila. Požar gasi i 42 vatrogasca iz Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Karlovačke županije te 50 pripadnika hrvatske vojske. Požar iz zraka, prema posljednjim informacijama, gasi i 1 Air Tractor.

Vatrogasno operativno središte Divulje je u 18,35 sati zaprimilo dojavu o požaru borove šume na području Crikvenice – Kotora u Primorsko-goranskoj županiji. Požar gase zemaljske vatrogasne snage, a na požarište je upućen i Air Tractor.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u 18.20 buknuo je požar na području Vinjana Donjih. Gori trava i nisko raslinje u graničnom području, a požar gase zemaljske vatrogasne snage. Na požarište su upućena i 2 Canadaira.

Lokaliziran je požar na otoku Sestrunju kod Ugljana u Zadarskoj županiji. U gašenju je sudjelovalo 29 vatrogasaca JVP Zadar, DIP Zadar i DVD Preko. Požar su tijekom dana gasili Air Tractor i helikopter, a opožareno je oko 10 hektara makije.

Zadarski vatrogasci ugasili su i požar preko puta zgrade Županije na Poluotoku. Izgorjelo je smeće u napuštenoj zgradi.

Svaka promjena smjera vjetra donosi nove nevolje

METKOVIĆ - Vatrogasci i hrvatska vojska pojačani sa tri kanadera uspjeli u obraniti naselja Matijeviće i Momiće u općini Kula Norinska. Nošena burom vatra se poslijepodne rasplamsla došavši do obiteljskih kuća. Škola, crkva i groblje obranjeni su u posljednji trenutak.

U gašenju požara nije bilo ozlijeđenih. Vatrogasci osiguravaju požarište jer svaka promjena smjera vjetra donosi nove nevolje gasiteljima i lokalno stanovništvu. Na terenu je stotinjak vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije kojima je u pomoć priteklo četrdesetak kolega iz Varaždinske županije, Međimurske županije i Krapinsko-zagorske županije te 100 pripadnika HV-a. Procjenjuje se da je opožareno oko 1000 hektara trave, niskog raslinja i šume. (Stanislav Soldo)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:28