U REALOVOM MUZEJU

ŽIDAK IZ MADRIDA: Tražeći Di Stefana, Puskasa i Ronalda, našao sam Dražena

Na vratima Realova muzeja na stadionu Santiago Bernabeu dočekat će vas natpis - ovo je najveći klub 20. stoljeća. Ni Barcelona, ni Manchester United ne smiju to napisati na svojim vratima, tu privilegiju jedino ima Real Madrid.

Jer, ispod tih riječi nanizan je popis trofeja - devet Liga prvaka, tri interkontinentana kupa itd.

Gojzerice ili kopačke

I onda se sjetim Dinamove riznice, u kojoj je samo jedan europski trofej, pokal Kupa velesajamskih gradova iz 1967. godine, koji je neki nesretnik, Dinamov službenik, ukrao, pa kada se uskovitlala medijska prašina, ostavio ga je, zamotanog u novinski papir, na Dinamovoj porti.

Povratak u povijest na Bernabeu počet ćete s nogometnom opremom s početka prošlog stoljeća. Kopačke iz 1905. godine, više nalik na planinarske gojzerice nego na sportsku obuću, lopta sa žnirancima, pumpa, ako bi se lopta slučajno izdušila. I prvi nogometaši, čija imena vam doista ništa ne bi značila.

Sljedeća slika su predsjednici kraljevskog kluba. Real ih je do danas imao šesnaest, a najdugovječniji je bio Santiago Bernabeu, od 1943. do 1978. godine. Od prvog predsjednika, Juliana Palaciosa (1900. -1902.) do današnjeg Florentina Pereza, za oko će vam zapeti Ramon Mendoza (1985. - 1995.), koji je u Real doveo Roberta Prosinečkog.

U svojoj izbornoj kampanji obećao je navijačima da će Prosinečki doći u Real, a to mu je obećao Robertov pokojni otac. Đuro je znao reći: “Nudili su nam se razni klubovi i nudili veće novce, ali ja sam dal ruku Meduzi…”

Smrknuti Mourinho

I dok se posjetitelji dive velikim nogometašima, ja sam tražio - košarkaša. I našao sam Dražena Petrovića, koji je također pronosio slavu Reala. Hrvatska je imala velikih nogometaša, ali usudio bih se reći da je Dražen Petrović bio koji milimetar - veći.

Povijest završava s Ferencom Puskasom, koji je uz Alfreda di Stefana najveći nogometaš Reala. Na donjem katu dočekat će vas smrknuta figura Josea Mourinha. Pokraj njegove ogromne fotografije, na ploči je zapisana najveća pobjeda nad mrskom Barcelonom. U polufinalu kupa, 1943. godine, Real je pobijedio Katalonce 11-1. Ta ploča stoji tu pokraj Mourinha kao podsjetnik da su ga doveli u Madrid samo da ih osolobodi “terora” Barcelone. Zasad mu ne ide najbolje…

U završnim scenama su šminkerski dresovi Davida Beckhama, ljubičaste kopačke Cristiana Ronalda, kojega u Madridu pišu samo Cristiano, jer je pravi i jedini Ronaldo već ovdje bio, a tu su i kopačke Brazilca Kake, promašene Realove investicije.

Zamislite klub koji si može priuštiti da upropasti i jednog Kaku? To je smio još samo Alex Ferguson kada je otpisao Roya Keanea, Sebastiana Verona ili Forlana.

Ulaznica 15 eura

Na kraju rute za 15 eura, koliko košta ulaznica, možete sjesti na klupu gdje obitavaju Mourinho i Cristiano Ronaldo, obići svlačionicu, no, kao i svaki spretni trgovac, Real će vas odvući u fan shop. Jedan od bolje opremljenih dućana u kojima sam bio.

Toliko neodoljivih sitnica natjerat će vas da posegnete u džep. Ali, to nije sve. Kada izađete iz teatra Realovih uspomena, ne možete promašiti “cervezu”, jako hladnu. Pivo uvijek najbolje legne uz nogomet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:34