PIŠE T. ŽIDAK

Mourinho: Danas nema pitanja o Dinamu; Ronaldo: Ovo će biti godina Reala

Jose Mourinho u maniri velikih diktatora odlučuje o svemu što se tiče Real Madrida
 AFP

U petak popodne je Jose Mourinho nadmašio sva moja očekivanja. Gledajući ga kako prekriva prozore specijalnim zavjesama, i to vanjske strane, rekao sam u sebi: “ Mamiću, ni ne pokušavaj ga nadmašiti, jer to nije moguće!”

Naravno, zatvorio je trening uoči utakmice s Getafeom, momčad je nakon dugo vremena vježbala na Bernabeu. Međutim, pojavio se problem. Naime, prozori dva restauranta, gledaju na glavni teren, a Mourinho je zaveo psihozu da su svi ljudi špijuni i u nekim tajnim misijama, kojima je cilj oslabiti Real Madrid ili destabilizirati najjaču figuru, tj. njega.

Jose Mourinho je u subotu popodne osobno nadgledao postavljanje crnih, neprozirnih zastora na prozore i osobno se uvjerio da se kroz njih ne može ni priviriti na glavni teren. Tako je zaskočio i onemogućio i Jurčićevog snimatelja Branimira Ujevića da vidi što se dolje zbiva. Kakva manija?

Na press konferenciji je unaprijed najavio:

- Nema pitanja o Neymaru, za mene ne postoji nesporazum zmeđu Carvalha i Pepea, a nisu dobrodošla ni pitanja o Dinamu Zagreb. Danas je na repertoaru samo Getafe.

Ronaldo ima svoja pravila

Novinarima ipak vrag nije dao mira i istrčali su iz Mournhovih okvira. Pitali su ga za mišljenje o mladom Enzu Zidaneu, koji je priključen prvoj momčadi?

- Otkad sam došao u Madrid, kroz moje ruke je prošlo 40 igrača. Jedan od njih je i Enzo, koji je Zidaneov sin. Međutim, s nama treniraju Jese i Nacho, koji su sinovi Rodrigueza i Fernandeza, pa nitko ne pita za njih. A jednako su talentirani kao i Zidaeov sin.

Jedini korisni odgovor je bio o Khediri, koji je izostao s jučerašnje utakmice s Getafeom:

- Izostavio sam ga, jer ga želim potpuno zdravog u srijedu protiv Dinama u Zagrebu. Khediru su inače uhvatila “leđa”, izostao je u Zaragozi i protiv Getafea, ali će u Zagrebu biti u udarnoj postavi.

Jose Mourinho u maniri velikih diktatora odlučuje o svemu što se tiče Real Madrida. I o tome da li će neke svjetske novine dobiti intervju ili ne. Mourinhov poučak o medijima je vrlo jasan i iznimno konzervativan:

“Ja odlučujem hoće li uopće biti idividualnih intervjua! Ja odlučujem koji će igrač govoriti za koje novine. I na koncu, ja ću mu napisati odgovore…”

Mourinhova pravila vrijede za sve, osim za Cristiana Ronalda, koji će u srijedu prvi put zaigrati na Maksimiru. Na pitanje o Dinamu samo je slegnuo ramenima:

Doista ništa ne znam o toj momčadi, osim da u Dinamu igra i jedan Portugalac. Tonel, ako se ne varam. Čuo sam za Zagreb i za Dinamo, ali ne znam kako igraju ni kako im se suprostaviti. No, još ima vremena za proučavanje i pripremu utakmice. Znam samo da su gostujuće utakmice vrlo komplicirane za Real, a u Ligi prvaka ne smijemo dopustiti iznenađenje. A ona prijete i u Zagrebu.

Cristiano se divi Mourinhu

Ako ne znate baš ništa o igračima Dinama vjerojatno ste čuli za mladu njemačku zvijezdu Gotzea, koja je na meti Reala?

- Ne poznam ga, za mene je najbolji njemački igrač Mesut Özil.

I ove jeseni najveću pozornost će izazvati utakmice s Barcelonom. Je Ii se nešto promijenilo od prošle sezone?

- Ovaj put moramo pobijediti! Znamo da je Barcelona jedna od najboljih momčadi na svijetu, da će biti teško, ali moramo. Da bismo to postigli, moramo biti sto posto spremni u svakom pogledu. Moramo biti kompetitivniji nego u prošloj sezoni, a zreliji i iskusniji jesmo. Nadam se da će ovo biti godina Real Madrida…

Često ste znali reći da vam je Alex Ferguson drugi otac. Što vam je Mourinho?

- Kao prvo, Mourinho mi je prijatelj, kao drugo - on je moj trener, a kao treće - osoba kojoj se divim.

Znate da nisam maneken

I vama, kao i Davidu Beckhamu, predbacuju da ste više posvećeni reklamama nego nogometu?

- Neki igrači, kao Beckham, bili su kritizirani zbog toga. Ja održavam ravnotežu, iako nikad rekame ne pretpostavljam poslu. Kao što vidite, moj nogomet je na visokoj razini, ponašam se vrlo profesionalno. Oba dijela svog života sam dobro izvagao. Iskreno, uživam u snimanju reklama, iako mi je jasno da je prioritet ipak nogomet…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:36