POČINJU EUROKUPOVI

Zadru najteže, Zagreb s najviše izgleda

Prođu li barem prvu skupinu, bit će to uspjeh za hrvatske predstavnike u Eurokupu i Eurochallengeu
 Vladimir Ivanov / Cropix

ZAGREB - Od utorka će se košarkaši loptati diljem Europe. Počinju Eurokup i Eurochallenge, uz sudjelovanje tri hrvatske momčadi: Zadar u Eurokupu i zagrebački dvojac (Zagreb CO i Cedevita) u Eurochallengeu.

Nakon zakopavanja “ratnih sjekira” i uspostave suradnje između Uleba i Fibe, stvoren je sustav koji najuspješnijim klubovima nudi prolaz iz najnižeg razreda (Eurochallenge) do najvišeg (Euroliga) u samo dvije godine. Naravno, za to treba osvojiti naslove u oba natjecanja niže razine. Hrvatski predstavnici teško se mogu nadati takvom raspletu s obzirom na konkurenciju. No, europsko odmjeravanje snaga može biti višestruko korisno ako se iskoristi na pravi način.

Zadrani su prošle godine stigli do završnog turnira, bili su među osam najuspješnijih klubova u Eurokupu. S izmijenjenim sustavom natjecanja teško je očekivati da će opet biti u tom krugu, jer je Final Eight pretvoren u Final Four, a do tamo je dug put: prvo treba osvojiti jedno od prva dva mjesta u skupini prvog kruga, potom to ponoviti i u skupini od četiri momčadi u drugom krugu, pa još u dvije četvrtfinalne utakmice biti bolji od izravnog suparnika. Već prva utakmica protiv Arisa bit će dosta dobro ogledalo mogućnosti ovogodišnje Zadrove momčadi.

Sustav Eurochallengea sličan je onom u Eurokupu, samo s jednom razlikom: u četvrtfinalu se igra na dvije pobjede. Cedevita je dvaput zapinjala u kvalifikacijama, sada imaju zajamčenih šest utakmica. Na gostovanjima u NLB ligi su bez uspjeha, možda na Cipru bude bolje. Zagreb je u Kijev otišao bez ozlijeđenih Baraća i Prkačina te “izraubanog” Mulaomerovića, koji će se pripremati za subotnji okršaj s Cibonom.

Eurokup - skupina C: Zadar - Aris (19.00), Hapoel Jeruzalem - Šiauliai.

Eurochallenge - skupina D: Proteas - Cedevita (19.30), Chalon - Dexia; skupina H: Kijev - Zagreb CO (19.00), Keravnos - Roanne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:35