PRESPEKTIVNA EKIPA

Porazi ‘za žile rezati’ bit će brzo zaboravljeni

Ako su danas promašivali da bi sutra pogađali i pobjeđivali, Cibonini mladići prošli su jeftinu školu
Marko Tomas of Cibona Zagreb (C) jumps to score against Olympiacos' during their Euroleague top 16 basketball game in Athens on February 10, 2010. AFP PHOTO / STR
 AFP

Prije nego što je krenuo Top 16 Eurolige Cibonin trener Velimir Perasović svaku je moguću pobjedu proglasio velikom, a novih šest utakmica za njegovu mladu momčad vidio kao veliko iskustvo.

S obzirom na kvalitetu suparnika, s obzirom na to da je Cibona jedva u prvom dijelu skupila tri pobjede i spletom sretnih okolnosti prošla dalje, Perasovićeve procjene imale su realan temelj. Nakon četiri kola i četiri poraza, svi u Ciboni i oko nje tuguju. Srce im je slomljeno jer su svi svjesni propuštenih prilika, posebno u domaćim dvobojima s Caja Laboralom i Olympiacosom.

Nakon četiri poraza u Top 16 Cibonina ima koš-razliku -22. Nakon tri poraza na otvaranju Eurolige (Montepaschi, Barcelona, Fenerbahçe Ülker) Cibonina koš-razlika bila je -72! U odnosu na početak Eurolige danas je Cibona oslabljena ozljedama Rozića i Vukušića, rotacija je skraćena odlascima Gravesa i Princa. Došao je samo Udrih. Opet, Perasović je nakon poraza od Olympiacosa govorio o “oporom okusu u ustima” i “četvrtoj utakmici u kojoj se moglo pobijediti”.

Slaba su utjeha bile i riječi Olympiacosova trenera Pagnaiotisa Giannakisa.

- Ako Cibona ovako bude igrala i dalje, osvojit će sva natjecanja.

Iako, to bi zadovoljilo Marka Tomasa.

- Nas ionako najviše zanima Final Four NLB lige.

U NLB ligi, tamo gdje je Cibona kvalitativno nadmoćna ili barem ravnopravna svojim suparnicima, uglavnom su dobivali tijesne završnice, a izgubili samo od Hemofarma. U Euroligi su znali gubiti već dobivene utakmice (Asvel), a okrenuli samo zagrebački ogled s Fenerbahçeom.

- Vjerojatno se radi o manjku kvalitete, manjku opcija - kaže Tomas.

Radi se i o manjku sreće. Dovoljno je sjetiti se Radoševićeva promašaja protiv Caja Laborala. Radi se i o sudačkom tretmanu koji Cibonini igrači, uz iznimke poput Tomasa i Gordona, još nemaju. Možete li zamisliti da je netko od Ciboninih igrača u Pireju onako reagirao u završnici, opalio šakom po reklami poput Thea Papaloukasa, a da se izvuče bez tehničke pogreške? Nema šanse. Papaloukas je, naravno, nije dobio.

- Kad je Bogdanović promašio tricu, bio je ne nedosuđen faul na Udrihu. Imam osjećaj da su ga Grci željeli faulirati, ali suci nisu sudili - izvukao je jednu spornu situaciju Perasović.

Kad se tijesno gubi presuđuju detalji. Protiv Olympiacosa problematičan je bio i rad zapisničkog stola u završnici, kad je zbog problema s vremenom Gordon više od minute čekao na izvođenje slobodnih bacanja i potom prvo promašio.

- Ono što bi očekivao da nam se dogodi u gostima, mi doživimo za našim stolom. To je nedopustivo.

Za dva ubačaja više Cibona je danas mogla imati dvije pobjede više i boriti se za četvrtfinale. Još prije samo mjesec dana takav se rasplet činio poput SF priče. Ako su ti promašaji bili škola koju su morali platiti danas, da bi sutra pogađali i pobjeđivali, onda cijena i nije visoka. Razočaranje će proći s prvom pobjedom.

Kako je Cibona gubila u Top 16

Himki - Cibona 83-70

- Cibona je u 18. minuti vodila 32-22, a s minimalnom prednošĘu (53-52) ušla je i u zadnju Ëetvrtinu

Cibona - Caja Laboral 75-78

- Cibona je u 14. minuti vodila 33-16; deset sekundi prije kraja RadoševiĘ je kod 75-76 promašio polaganje

Olympiacos - Cibona 78-75

- u 26. minuti Cibona je vodila 49-40; Bojan BogdanoviĘ promašio je tricu za produćetak

Cibona - Olympiacos 94-97

- u 11. minuti Cibona je vodila 28-18; Bojan BogdanoviĘ promašio je tricu kod 93-94 12 sekundi prije kraja, a Gordon i Tomas tri bacanja u ‘penal’ završnici

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:32