DOLAZI HIMKI

Panathinaikos je ispao, Cibona još nije

Cibona protiv Himkija igra za prvu pobjedu u Top 16 i produženje nade za plasman u četvrtfinale
 AFP

ZAGREB - Što je zajedničko Ciboni i Panathinaikosu? Iako su im budžeti obrnuto proporcionalni, nakon četiri kola natjecanja u Top 16 i aktualni hrvatski prvak i aktualni prvak Europe imaju omjer 0-4. No, postoji jedna velika razlika. Panathinaikos više ne može do četvrtfinala, a Cibona još može.

- Domaćim porazom Himkija od Caja Laborala ukazala nam se teoretska šansa za prolaz u četvrtfinale. Dok god ona postoji, moramo učiniti sve kako bi je iskoristili. Bilo kakva pobjeda protiv Himkija bila bi nam velika nagrada - rekao je Velimir Perasović dan uoči gostovanja ruske momčadi (srijeda, 18.30) koja također ima imperativ, želi li u posljednjem kolu sama odlučivati o svojoj sudbini i prolazu u četvrtfinale.

Cibonini izgledi nisu veliki i o plasmanu dalje ne odlučuju sami, već na njega mogu samo djelomično utjecati - uvjerljivim (dva puta po +10) pobjedama nad Himkijem i Caja Laboralom. Ostatak posla mora obaviti Olympiacos, pobjedama nad istim suparnicima. No, Grci bi mogli za tjedan dana demotivirani otići na put u Moskvu, s obzirom da ih domaća pobjeda nad Caja Laboralom (četvrtak) ostavlja nedodirljivima na prvom mjestu u skupini.

- Time se ne opterećujem, jer na to što će se događati u Moskvi ne možemo ni utjecati. Na nama je da se dovedemo u poziciju u kojoj smo bili proše godine, kad nam je pobjeda u Sieni donosila prolaz u četvrtfinale. Sad samo želim da u Vitoriju putujemo s izgledima za prolaz dalje.

U Moskvi su uspjeli držati korak s Himkijem do 32. minute, da bi kraj dočekali na -13 (83-70). Ključni ljudi Scariolove momčadi bili su litvanski centar Javtokas (skakao u napadu i zakucavao) i američko krilo McCarty (pogađao i iz nemogućih pozicija).

- Teško je nositi se s njihovom individualnom kvalitetom. S Javtokasom će trebati ući u žešću borbu, a McCartyja spriječiti da primi loptu. U Moskvi samo je Marko Tomas uspio neutralizirati njihovog najopasnijeg igrača Langforda. Oni su momčad s glavom i repom, vodi ih znalac i bit će ih teško pobijediti. No, mi ćemo još jednom napraviti sve da dođemo do pobjede - zaključio je Perasović.

Euroliga, Top 16, skupina H

Parovi 5. kola

Cibona - Himki (SportKlub) sri, 18.30

Olympiacos - Caja Laboral čet, 20.45

1. Olympiacos 4 4 0 +28 8

2. Caja Laboral 4 2 2 -1 6

3. Himki 4 2 2 -5 6

4. Cibona 4 0 4 -22 4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:36