SAMO U STUDIJU

ISPOVIJEST NATAŠE JANJIĆ NAKON KRAHA 'Osjećam da moje najbolje godine tek dolaze'

Glumica koja u novom Gavellinom ‘Amadeusu’ tumači Mozartovu suprugu Constanzu i senzacionalno izgleda u kostimu iz predstave, govori o ženskim druženjima i liječenju humorom nakon navodnog kraha njezina braka s Joškom Lokasom.

Osebujna glumica zagrebačkog kazališta Gavella posljednjih se tjedana naveliko priprema za premijeru “Amadeusa” zakazanu za petak 24. listopada. Nataša Janjić Lokas glumi Mozartovu suprugu Constanzu Weber, a redateljica tog kazališnog spektakla Dora Ruždjak Podolski najavljuje pravu poslasticu za zagrebačku publiku.

Uz kazališne daske, ova vatrena Dalmatinka otkriva da u životu ima različite interese i male stvari koje je vesele, a posebna su joj strast, kaže, putovanja na koja zbog posla, nažalost, sve rjeđe odlazi.

Budući da uskoro izlazi na svjetla pozornice, ovaj put pred publiku u svom matičnom kazalištu, pitamo je budi li ta činjenica u njoj neki poseban osjećaj.

- Predstavu smo premijerno odigrali ovoga ljeta u Budvi, iza nas je već nekoliko izvedbi i pokazalo se da smo kao ekipa odlični. Divno smo se slagali, zajedno s redateljicom Dorom Ruždjak stvarali i družili se između proba. Veseli me da će je pogledati i publika u Zagrebu. Imamo nekoliko dana za odmor i pripreme i nekako je baš lijepo imati zagrebačku premijeru ovako odmoran, a da tome ne prethodi nekoliko mjeseci rada jer smo to već obavili. Premijere su uvijek svojevrsna panika i stres, izlazak iz rudnika pred ljude, ali ovaj je put drugačije - govori nam Nataša i opisuje kako je ona doživjela lik Constanze Weber.

- Constanze je bila zanimljiva žena, supruga genijalnog Amadeusa Mozarta. Bila je rastrošna i pomalo luckasta, vrlo ambiciozna po pitanju njegove karijere i uspjeha. Bila je s njim šest puta trudna, preživjelo je samo dvoje djece. Mozarta je čak bila i napustila, pa se ponovno vratila pred njegovu smrt… Mnogo je verzija tih biografija, a postoji i taj ugao da je, zahvaljujući njoj, Mozartova glazba nakon njegove smrti preživjela do danas - slikovito nam pojašnjava glumica život koji je mnogim umjetnicima sve do danas idealna inspiracija za rad.

Nataša spominje da se nikada tijekom karijere nije trudila poistovjetiti s ulogama koje igra pa, kaže, nije moglo biti drugačije ni u ovom slučaju.

- Naprosto se trudim razumjeti ih i što vjernije ili zanimljivije prikazati na sceni.

Biljana Gaurina / CROPIX
Zagreb, 201014. Kazaliste Gavella. Proba predstave Amadeus dramskog kazalista Gavella. Glavni glumci predstave su Filip Krizan i Natasa Janjic Lokas. Na fotografiji: Natasa Janjic. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

(FOTO: Biljana Gaurina / CROPIX)

Dani uoči važnih premijera ove poznate glumice uvelike se razlikuju. Ovise o puno čimbenika i situacija. No, uvijek je maksimalno posvećena poslu i ne želi da je u tim situacijama išta ometa.

- To ovisi o stupnju pripremljenosti i opuštenosti pred samu premijeru. Obično joj prethode vrlo intenzivne probe, ponekad i po cijele dane, adrenalin je na vrhuncu, umor je prisutan, ali ne postoji ništa osim toga.

Osvrnuvši se na rad svojih kolega u predstavi, Nataša Janjić Lokas ne zaboravlja izdvojiti i neke za koje smatra da su posebno upečatljivi.

- Cijela ekipa je sjajna, napravila je velik posao, predstavu nose i glazba i maštovita scenska rješenja. No svakako će vas se dojmiti Filip Križan u naslovnoj ulozi Amadeusa, kao i Enes Vejzović kao Salieri.

Raspredajući o malim životnim stvarima, Nataša kaže da ima dana kada je pod stresom, no nervozu ne pokušava suzbiti.

- Jednostavno sam nervozna. Ali, nervoza me ne zabrinjava, često je dobar pokretač. Tjera me da eliminiram nevažne stvari i viškove, a okrenem se onome što volim i što mogu riješiti - govori.

Bez obzira na posao kojim se bavi, uvijek pronađe vremena za sebe i neka svoja zadovoljstva. Iskreno kaže tek da žudi za putovanjima jer katkad ih osjeti samo na gostovanjima.

- Kakav bi to bio život da si ne ugodimo nekim aktivnostima ili ljudima koji nas vesele? Ono čega se najviše odričem zbog posla su, nažalost, putovanja koja volim i koja na mene djeluju terapeutski. Iako se ne da uspoređivati, utješno je što ipak često kraće putujem s predstavama, poslovno. Moram priznati da pate i zdravi i redoviti obroci, no navikla sam već na stresne periode, koje nadoknađujem sebi kroz malo manje pretrpane trenutke - otkriva nam glumica.

Ima svoje privatne trenutke u kojima zna guštati, voli odvojiti vrijeme za čitanje, kuhanje...

- Uz to, raduju me izlasci s društvom, odlasi u prirodu, na sunce, uz more...

Na pitanje ima li vremena za ženska druženja, odlaske u šoping ili na kavu, kratko će:

- Kako kad i kako s kim.

Vrativši priču na uloge, pitamo Natašu je li joj žao što su joj kroz godine možda neke uloge promaknule?

- Nemam taj osjećaj, naprotiv, mislim da mnoge najbolje tek dolaze. Naigrala sam se djevojčica, princeza, mladih heroina, one me još uvijek ne mimoilaze, a ja se silno nadam i radujem zrelim ulogama. Žao mi je samo uloga koje su pripale Cate Blanchett, a ne meni. E tu sam zaista poprilično izgubila.

Kroz karijeru je imala raznih kazališnih faza, ali ono što najviše voli glumiti i gdje se najbolje osjeća su veseli i nepretenciozni komadi.

- Trenutno me vesele komedije. Zapravo oduvijek su me veselile, ali igrala sam ih rjeđe nego ozbiljne dramske komade. Imala sam sliku da kazalište služi za katarzu, uzvišene osjećaje, patos… Taj osjećaj mi se izmijenio pod utjecajem vremena u kojem živimo. Mislim da je humor lijek za sve i da se njime mogu prenijeti važne poruke. Život shvaćamo preozbiljno, stalno nas zastrašuju i upozoravaju, ne zanemarujem nipošto prekrasne predstave koje su me ganule i potresle, ali mislim da će proći još neko vrijeme kada će se drama vratiti kod publike u punom sjaju - smatra Nataša.

Nije tip glumice koja se voli uljuškati u ponekad i sumornu stvarnost. Ističe da voli nove izazove, poslovne iskorake... Mašta li o nečem novom?

- Uvijek sam za poslovne iskorake. Pogotovo ako su stimulativni za financijsku konstrukciju, a ulaze u domenu onoga čime solidno vladam - odgovara nam.

Najbolje se, kaže, opušta uz dobru knjigu i prazan raspored. O svom intimnom životu ne želi pričati. Iako je posljednjih godina punila stupce i zbog privatnog života, Nataša vješto izbjegava odgovarati na pitanja o braku s Joškom Lokasom, za kojeg se udala na Silvestrovo 2012. godine. Na spomen te teme naprosto nailazimo na zid šutnje. Ono što se u medijima moglo saznati jest da je par ljeto proveo odvojeno, svatko na svojoj strani. No, njihovi najbliži prijatelji a i kolege navikli su da je njihova veza od samih početaka turbulentna pa će uglas reći - kod njih dvoje sve je moguće.

Možda na to utječe što Natašu karakterizira horoskopski Strijelac. No ona kaže da ju je s godinama preuzeo podznak u Blizancima.

- Osim toga, naučila sam da ima jako puno zvijezda i sazviježđa, tranzicija i konstelacija koje mi mrse račune s vremena na vrijeme. Trudim se pronaći način kako biti sretan i svoj neovisno o tome, i to svaki dan.

Ono što ovu rođenu Splićanku najviše može izbaciti iz takta su saznanja o bolestima i smrtima.

- Sve ostalo je manje vrijedno spomena. No, počela sam vladati sobom, barem toliko da uvijek imam svijest da sve prolazi, pa tako i tuga, ljutnja, život je mijena i znaš da tako funkcionira, u ciklusima. Na nama je da cikluse sreće zadržimo što dulje, provociramo onim što nas veseli i opušta i da što više stvaramo - zaključila je na kraju razgovora Nataša Janjić Lokas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 09:26