SIGURNO JE SIGURNO

DOSADILI SU VAM PREZERVATIVI? NE OČAJAVAJTE, EVO SRETNIH VIJESTI Parovi koji koriste kontracepciju više se seksaju

 iStock

Parovi koji koriste kontracepciju puno se češće seksaju, pokazalo je novo istraživanje. Čak 90 posto žena koje su sudjelovale u istraživanju, a koriste neki oblik kontracepcije, imale su nedavno seksualne odnose.

Studiju su proveli stručnjaci sa Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu u SAD-u, a pokazala je da žene u brakovima i bilo kakvim drugim oblicima veze koje koriste kontracepciju imaju puno redovitiji seksualni život od onih koje to ne prakticiraju. Stručnjaci smatraju da razlog leži u tome što kontracepcija odvaja seksualni užitak od odgovornosti trudnoće, piše Independent .

U istraživanju je sudjelovalo više od 210.000 seksualno aktivnih žena od 2005. godine do danas, sve su bile u braku ili drugim oblicima obiteljskih zajednica te dolaze iz 47 različitih zemalja.

Osnovno pitanje bilo je jesu li imale seksualne odnose u posljednja četiri tjedna i koriste li kontracepciju. Čak 90% žena koje koriste neki oblik zaštite reklo je da su se seksale u tom periodu, dok 72% žena koje se ne štite nisu u tom periodu imale seksualne odnose.

‘Želimo da žene imaju bolji, zdraviji i sigurniji seksualni život odvajajući seks od trudnoće i podizanja djece, a to je učinak koji daje kontracepcija. S informacijama koliko se često žene seksaju i koriste li pritom zaštitu bolje ćemo razumjeti planiranje obitelji i sve probleme oko toga’, rekla je Suzanne Bell, voditeljica studije.

Ipak, Bell je naglasila da bez obzira na povezanost seksa i kontracepcije, unaprijeđeni ili jednostavniji oblici zaštite ne znače nužno češće seksualne odnose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:06