MEĐUNARODNI TIM

RAD HRVATSKE ZNANSTVENICE OTVARA NOVO DOBA KONTRACEPCIJE Petra Mikolčević: 'Blizu sam izuma muške antibebi pilule'

 EPH

Muška je kontracepcijska tableta izazov za znanstvenike još od pojave glasovite antibebi pilule na tržištu početkom 1960-ih. Sada je, pak, međunarodna skupina znanstvenika, među kojima je i Hrvatica Petra Mikolčević, u prestižnom časopisu Nature Communications objavila studiju koja otvara put razvoju muške kontracepcije.

Postoji veza

- U fokusu istraživanja bila je fiziološka funkcija proteina RingoA. Riječ je o proteinu koji je voditelj studije dr. Angel Nebreda otkrio još 1999. godine, kada je pokazao da je važan za sazrijevanje jajnih stanica kod žabe. U posljednje vrijeme objavljen je niz radova koji su sugerirali vezu između proteina Ringo A i tumora, posebice raka dojke - rekla je dr. Petra Mikolčević, postdoktorandica na Institutu za istraživanje u biomedicini u Barceloni (IRB Barcelona).

Istraživanje hrvatske znanstvenice te njezinih kolega dr. Michitake Isode i dr. Angela Nebrede pokazalo je kako je protein Ringo A ključni regulator mejoze, stanične diobe tijekom koje nastaju spolne stanice jajašca i spermiji.

Gube funkciju

- Mi smo napravili miša kojem je nedostajao gen za protein Ringo A. Našli smo da je taj protein od suštinske važnosti za pravilno funkcioniranje kromosoma, tj. njihovih krajeva telomera, u mejozi. Ukratko, bez RingoA telomere gube funkciju, a posljedica toga je da se sav daljnji razvoj spolnih stanica zaustavlja u ranoj fazi i nema proizvodnje spermija niti jajnih stanica. Miševi su potpuno sterilni - pojasnila je dr. Mikolčević, naglasivši kako je studija u Nature Communications kruna trogodišnjih istraživanja.

Naša sugovornica zatim je pojasnila kako bi se spoznaje do kojih je došla s kolegama mogle iskoristiti za proizvodnju muške kontracepcijske tablete. Dosad je razvijena samo ženska kontracepcijska tableta jer je mnogo lakše kontrolirati jednu jajnu stanicu nego 100 milijuna spermija koje muškarac proizvodi svakog dana.

- RingoA je aktivator enzima kinaze Cdk2. Dobra strana kinaza je što je lako osmisliti lijekove koji bi se na njih vezali i bili učinkoviti. Dakle, bilo bi tehnički prilično lako provesti sustavno testiranje raznih supstanci koje bi djelovale kao inhibitori kompleksa RingoA+Cdk2 - rekla je dr. Mikolčević.

Postoji li interes?

- Možemo zamisliti da bi se onda taj inhibitor pakirao u nešto kao mušku kontracepcijska pilula. No, nisam sigurna kakav je interes za mušku pilulu u farmaceutskoj industriji.

Pretpostavljam da je to pitanje tržišta. Mi se bavimo istraživanjem temeljnih principa po kojima biologija funkcionira. Od toga je prilično dalek put do primijenjene znanosti - naglasila je dr. Mikolčević.





Vraća se u Austriju

Petra Mikolčević (33) diplomirala je 2006. godine molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu. Doktorirala je na Medicinskom sveučilištu u Innsbrucku. - Nakon toga sam dobila Marie Curie COFUND stipendiju zahvaljujući kojoj sam 2012. godine počela raditi na IRB Barcelona na odjelu za onkologiju pod vodstvom renomiranog znanstvenika dr. Angela Nebrede - rekla je dr. Mikolčević. Planira se vratiti u Austriju te karijeru nastaviti u industriji ili obrazovnom sustavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 05:36