OPASNOST VREBA

ZASTRAŠUJUĆE! Studentica nije vadila leću, oko se inficiralo i ameba joj je izjela rožnicu

Bez odgovarajuće količine kisika stanice rožnice se mogu oštetiti i 'ispasti'

Amebni keratitis, ozbiljna upala rožnice koja može dovesti i do sljepoće, može biti uzrokovana nošenjem kontaktnih leća koje su prane u vodi iz slavine, a ne u posebnoj tekućini za čišćenje leća te dugotrajnim nevađenjem leća iz oka. Ova upala upravo najčešće i zahvaća osobe koje nose leće, a jedna od najrizičnijih skupina za dobivanje ove bolesti, naročito u ljetnim mjesecima, su kupači s lećama.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

No, ponekad se bolest razvija i kod osoba koje ne vade leće iz oka. Tako je jedna studentica na Tajvanu, koja mjesecima nije vadila leće iz očiju, razvila ovu upalu i s vremenom izgubila vid. Ova bolest, koja se u stručnoj medicinskoj terminologiji naziva Acanthamoeba keratitis, uzrokovana je akanamebama, sićušnim jednostaničnim praživotinjama koje se uglavnom nalaze u vodenim sustavima diljem svijeta.

Iako su im primarna staništa jezera, rijeke i mora, vrlo često su prisutne i u bazenima i tuševima, ali i u vodi iz slavine. Simptomi infekcije – koji uključuju bol u očima, crvenilo i zamagljen vid – mogu trajati tjednima ili čak i mjesecima, a ako se ne liječe, mogu dovesti i do sljepoće.

Dr. Mark Former, oftalmolog iz bolnice Lenox Hill u New Yorku kaže da predugo ostavljanje leća u očima povećava rizik za infekcije oka jer kontaktna leća zapravo onemogućava da rožnica dobije dovoljnu količinu kisika. – Rožnica je živi organ koji diše i kojem treba kisik.

Bez odgovarajuće količine kisika stanice rožnice se mogu oštetiti i „ispasti“ te na taj način ostaviti oko bez zaštitne barijere od infekcija – kaže dr. Former upozoravajući sve osobe koje nose leće da ih obavezno skidaju prije odlaska na spavanje.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Iako je amebni keratitis rijetka pojava, neke druge infekcije oka uzrokovane bakterijama također mogu nastati kao posljedica nevađenja leža iz očiju, neredovitog mijenjanja otopine za čišćenje u posudicama za leće ili neodgovarajuće higijene leća.

Dr. Former kaže da on i njegovi kolege okulisti imaju barem jedan slučaj tjedno upala oka uzrokovanih kontaktnim lećama. Zbog svega toga, preporučuju osobama koje ih nose da ih, osim redovite i odgovarajuće higijene, svakako skinu prije ulaska u bazen ili more, prije tuširanja ili drugih aktivnosti kod kojih oči dolaze u kontakt s vodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:12