OPASNOST IZ SVLAČIONICE

RISKIRAJU FATALNE INFEKCIJE 'U opasnosti sportaši koji dijele ručnike, britvice i sapune'

Sportaši koji dijele ručnike, britvice ili sapune sa svojim suigračima nakon utakmice izvrgnuti su velikom riziku za potencijalno smrtonosne infekcije.

Stanje kože se zove PVL-MSSA i lako se širi po svlačionicama, pokazalo je istraživanje provedeno u američkom ragbi kubu.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

To je soj Staphyloccocus aureus, bakterija poznata kao meticilin rezistentni Staphylococcus aureus (MSSA) koja proizvodi toksin poznat kao Panton-Valentine Leukocidin (PVL). Dijeljenje ručnika povećava rizik za infekcije.

Istraživači za javno zdravstvo u Engleskoj (PHE) kažu da se ova najaktivnija infekcija manifestira ponavljajućim čirevima i apscesima koji mogu dovesti do odumiranja odnosno nekroze tkiva što predstavlja ozbiljnu opasnost. Infekcije su česte i kod hrvača, te drugim sportovima gdje postoji bliski kontakt, a provocira ih i umjetna trava koja iritira kožu što dozvoljava bakterijama da se razmnožavaju po tijelu.

Dr. Deepti Kumar, konzultant za kontrolu zaraznih bolesti upozorava da bilo koji sportaš u kojem postoji opasnost od posjekotina, ogrebotina i sličnih ozljeda koriste isključivo svoja higijenska sredstva kako bi se smanjio rizik od infekcije.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 18:22